Društvene mreže · Internet

Globalni GIS za održivi razvoj

Dana 24.12.2012. godine u Republičkom geodetskom zavodu predstavljeni su rezultati obuka obavljenih u Japanu u organizaciji Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Povodom završne faze trening i dijalog programa predstavljeni su rezultati obuka obavljenih u Japanu u organizaciji Japanske agencije za međunarodnu saradnju (Japan International Cooperation Agency – JICA). Prezentaciji su prisustvovali predstavnik JICA kancelarije za Balkan, gospodin Sugiura, i zaposleni iz Republičkog geodetskog zavoda. Prisutni su upoznati sa znanjima, veštinama i iskustvima stečenim tokom obuke i mogućnostima njihove primene u okviru aktuelnih potreba Republičkog geodetskog zavoda.

Jelena Pavlović iz Sektora za topografiju i kartografiju predstavila je program obuke “Planiranje i upravljanje državnom kartografijom i premerom”, koja je održana od 4. septembra 2011. godine do 9. marta 2012. godine u japanskom gradu Cukuba. Obuka se odnosila na upoznavanje i sticanje veština i znanja u oblasti državnog premera i katastra, planiranja i upravljanja u državnim kartografskim institucijama, razvoja ljudskih resursa, fotogrametrije, daljinske detekcije, GIS-a, novih tehnologija i aplikacija.

Obuku “Globalno kartiranje za održivi razvoj”, koja je održana od 14. maja do 2. avgusta 2012. godine, takođe u gradu Cukuba, predstavila je Olivera Komatina iz Sektora za informatiku i komunikacije. Program obuke je obuhvatio bliže upoznavanje sa Global Mapping projektom, GIS alatima, daljinskom detekcijom, standardima za geoinformacije namenjenih za upotrebu u oblasti upravljanja životnom sredinom i u kriznim situacijama.

Napravljen je još jedan značajan korak u stručnoj saradnji sa Japanom, kao jednom od vodećih zemalja u svetu u sferi primene visokih tehnologija. Japan ima vrlo izraženu želju i konkretan plan pomoći drugim zemljama u cilju predstavljanja sopstvenih mogućnosti, što otvara vrata i nekim budućim projektima.

Leave a Reply