Internet

Go Daddy u trci za internet domenom Crne Gore

Konzorcijum koji čine britanska kompanija Afilias, američki GoDaddy i crnogorski MeNet prvorangirani je na tenderu za izbor agenta registracije u okviru nacionalnog internet domena Crne Gore. Američki Go Daddy je najveća svetska kompanija za registraciju domena, dok je britanski član prvorangiranog konzorcijuma treća u svetu firma u pružanju infrastruktire za registrovanje.

Drugorangirani na tenderu koji je zatvoren sredinom decembra je konzorcijum DemandMedia-eNom- Neustar-MeNom, dok ponuda konzorcijuma Verisign-Dotster nije vrednovana zbog dostavljanja tri cene. Nakon rangiranja ponuda sledi usaglašavanje ugovora sa prvorangiranim ponuđačem.

Osnivači lokalnog partnera, Me-Net-a, čija je osnovna delatnost pružanje saveta i izrada kompjuterskih programa, su Podgoričani Oleg Obradović i Predrag Lešić, kao i Cetinjanin Željko Drašković.

Agent se bira na pet godina uz mogućnost produženja. Učesnik na tenderu nije mogao biti član više od jednog konzorcijuma formiranog zbog podnošenja ponude.

Mora biti akreditovan kod Internet korporacija za dodjeljivanje imena i brojeva (ICANN) sa najmanje pet miliona prodatih domena i pet godina iskustva u njihovoj registraciji. Uslov je i da ponuđač ima mrežu od najmanje deset hiljada prodajnih kanala koji pokrivaju tri različita svetska jezika, platforme za aukcijsku prodaju domena i prihvatanje plaćanja preko Interneta.

Leave a Reply