Internet

Go Daddy uplatio avans za crnogorski .me domen

Osim uplate avansa od pet miliona EUR, Konzorcijum je dužan da u narednih pet godina garantuje za još 8,2 miliona EUR dodatnih ulaganja u razvoj domena

Konzorcijum, koji čine američki Go Daddy, britanski Afilias i crnogorske kompanije MeNet i Domen, uplatio je danas avans od pet miliona EUR za upravljanje domenom. me. Uplata avansa predviđena je ugovorom koji su predstavnici Vlade i konzorcijuma potpisali početkom februara. Agenciji Mina-business je saopšteno da se trenutno radi na usklađivanju plana, a da će registracija početi, kako je i predviđeno ugovorom, do kraja meseca.

Osim uplate avansa od pet miliona EUR, Konzorcijum je dužan da u narednih pet godina garantuje za još 8,2 miliona EUR. Ugovorom je predviđeno da Crna Gora dobije i 70 odsto prihoda za sve domene koje agent ostvari od prodaje na aukciji, dok će od onih koji budu prodati van toga, državi pripasti 33 odsto.

Javni poziv za izbor agenta registracije raspisan 14. novembra prošle godine, dok je 17. januara izabran najbolji ponuđač.

Izabrani ponuđač je osnovao kompaniju u Crnoj Gori, pod nazivom Domen, što je i bio jedan od uslova iz javnog poziva. Američka Go Daddy je najveća svetska kompanija za registraciju domena, a britanski član prvorangiranog konzorcijuma, Afilias, je druga u svetu u pružanju infrastrukture za registrovanje.

Leave a Reply