Internet

Goldman Saks: BitCoin bi mogao da uštedi korisnicima po 200 milijardi godišnje

Jedna od najvećih banaka sveta – američka Goldman Saks izračunala je prednosti koje bi moglo da donese korišćenje Bitcoina u globalnoj ekonomiji. Cifra je ispala vrlo ubedljiva – 200 milijardi dolara.

U izveštaju Goldman Saksa govori se o štednji čitavog svetskog sektora trgovine na malo i korisnika servisa novčanih transfera u slučaju da se njihove transakcije vrše isključivo pomoću bitkoina. Radi se o tome što sada komisija prilikom tansfera virtualnog novca ne premašuje 1% i to je jedna od glavnih prednosti bitkoina. Upravo u razvoj ove kriptovalute kao platežnog sistema Goldman Saks polaže najviše nade.

bitcoin

 

Bitkoin je finansijski aktiv koji može da se iskoristi kao sredstvo plaćanja, ističu autori referata. Hipotetična štednja koju je izračunao Goldman Saks nije ni iz daleka očigledna, uveren je predsednik saveta direktora Asocijacije Elektronski novac Viktor Dostov. Jer ako korišćenje bitkoina bude raslo u razmerama čitavog sveta, i komisije će se uvećavati.

Druge karakteristične crte kriptovalute takođe ne govore u korist njene međunarodne popularnosti, nastavlja ekspert.

Prednost bikoina je njegova volatilnost, karakter obračunavanja u datom trenutku tražen je u prilično uskoj sredini. Treba imati u vidu da to nije prva generacija kriptovalute. Bio je i dg-cash, i projekat e-cash i slično. I svi oni, bez obzira na svoju lepotu i prvobitni entuzijazam, završili su se neslavno.

Sam Goldman Saks priznaje da je glavna prepreka za širenje bitkoina u realnoj ekonomiji volatilnost njegovog kursa koji je sada 20 puta veći nego kurs dolara ili evra. Ako tehnički i finansijski potkovani učesnici sistema mogu od toga da budu na dobitku, pošto mogu da zarađuju na špekulacijama virtualnom valutom razni novac, osnovnoj masi korisnika to ne ide na ruku. Jer tako je mnogo teže prognozirati svoje buduće prihode i rashode.

Ali glavni minus bitkoina na današnji dan je neodređenost njegovih perspektiva, ističe rukovodilac analitičkog centra kompanije Zecurion Vladimir Uljjanov.
Sada perspektive bitkoina nisu očigledne zbog pritiska od strane država. Ako je ranije interesovanje za bitkoin zaista raslo ne iz dana u dan, već iz sata u sat, sada, kada države preduzimaju očigledne korake protiv tog sistema, perspektive razvoja i rasprostiranja već deluju mnogo slabije.

Još jedan problem bitkoina je očuvanost kriptovalute. Nedavno posle krađe na stotine hiljada bitkoina od strane hakera u Japanu i Kanadi, zatvorene su dve berze. Sada na ovu opasnost industrija pokušava da odgovori pojavom specijalnih trezora za bitkoin, koji drže kriptovalutu na kompjuterima bez izalaza na Internet, pod danonoćnom stažom. Kompanija Zecurion sumnja da će takve usluge biti široko tražene. Jer smisao stvaranja bitkoina se sastojao upravo u tome da se u kibernetičkom prostoru pojavi svoj, poseban finansijski sistem. Oflajn trezori veoma liče na obične bankarske trezore. Uz to za njihovo korišćenje treba platiti, a transakcije sa bitkoinom pri takvoj varijanti čuvanja veoma su ograničene.

Leave a Reply