Internet

Google Art Project u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Google je danas najavio partnerstvo sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog proširujući tako svoj projekat „Art Project“ i na Srbiju.

Zahvaljujući  ovoj saradnji, svetskoj i domaćoj javnosti pružen je uvid u izbor od 50 vrhunskih umetničkih ostvarenja nacionalne kulturne baštine koji se čuvaju u ovoj instituciji. Reprezentativna dela srpske umetnosti prve polovine 20. veka iz kolekcije Pavla Beljanskog i na ovaj način potvrđuju svoje mesto u društvu svetske umetničke baštine.

Partnerstvo je deo globalnog projekta širenja, koje sada obuhvata 180 partnera u preko 40 zemalja. Najnovija širenja obogatila su kolekciju za više od 10% čime se ukupni broj objekata visoke rezolucije popeo na preko 35,000.


Detalj iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Projekat obuhvata niz institucija, velikih i malih, veoma poznatih i manje tradicionalnih. Zahvaljujući tome, sada svi mogu pretraživati savremena dela Muzeja moderne umetnosti u Istanbulu ili se diviti delima iz Galerije Umetnosti Južne Australije (čijih je gotovo 600 predmeta obuhvaćeno) ili pristupiti bogatstvima poznate palate Palazzo Vecchio u Italiji. U ovom širenju, kolekciji su pridodati i neobične lokacije kao što su Nacionalni Balet Kanadepre-Kolumbovska umetnost Perua , i dekorativna umetnost Čilea.

Nove mogućnosti koje donosi Art Project

Dve nove karakteristike od danas čine deo „Art Project“ iskustva.

  • Alatka nazvana ‘Compare’ (poredi) dozvoljava upoređivanje dva umetnička dela jedno pored drugog. Korisnici mogu videti kako se tehnika umetnika razvijala tokom vremena, pronaći zajedničke odlike dekorativne umetnosti različitih kultura ili do detalja pregledati dva različita dela istog umetničkog dela. Na primer, može se gledati rani nacrt „linije života“ The Life Line čiji je autor Winslow Homer iz Cooper-Hewitt, Nacionalnog Muzeja Dizajna može se porediti sa gotovom slikom koja se nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji kako bi se videlo kako se vizija umetnika razvijala kroz život dela.
  • Da bi pomogli ljudima da svoja umetnička dela podele sa drugima preko interneta, kreirali smo Google Hangout aplikaciju koja korisnicima omogućuje da podele svoje kolekcije i stvore presonalizovane ture sa vodičem. Korisnici mogu pozvati svoje prijatelje da pogledaju i komentarišu omiljena dela u video četu ili, u turi sa stručnim vodičem, obiđu dela koja će im omogućiti da uživaju u nekoj temi ili kolekciji. Aplikacija se može naći u navigacionom baru na levoj strani svakog od radova

Amit Sood, direktor projekta „Art Project“, Google

“Da bi se bi se neko umetničko delo ili objekat postavili online, neophodno je mnogo posvećenosti i truda od strane naših partnera i gotovo je neverovatno kada se prisetimo da smo u nekoliko kratkih godina izgradili bogatstvo dragocenosti na jednom mestu. Imamo posetioce Art Project stranica koji  dolaze iz svih delova sveta, od Brazila do Indije ili Japana. I ta želja za donošenjem novih umetnina online ne jenjava već raste. Ako se ovome pridoda i razvoj tehnologije na kojem radimo kako bi svi mogli istraživati predmete na sve veći broj načina, verujemo da je ovo veoma uzbudljivo vreme za ljubitelje umetnosti.“

Projekat „Art Project“  je otelotvorenje posvećenosti kompanije Google približavanju kulture i interneta i napora ka omogućavanju pristupnosti kulturnim sadržajima najširoj mogućoj publici. Pod pokorviteljstvomKulturološkog Instituta, Google je omogućio slike visoke rezolucije Svitaka Mrtvog mora, digitalizovao arhive poznatih ličnosti kao što je Nelson Mandela, i učinio dostupnim istorijske arhive u formi online izložbe.

Otkrijte više detalja o projektu „Art Project“ preko YouTube kanala i naše Google +  stranice

Projekat „Art Project“ u brojkama

  • 180 partnera
  • Učešće preko 40 zemalja
  • Preko 35,000 predmeta
  • Preko15 miliona posetilaca širom sveta od kada je projekat pokrenut u Aprilu
  • Više od 300,000 korisničkih galerija
  • više od 10% povećanja količine dostupnih eksponata sa ovim proširenjem
  • preko 2 miliona pratilaca na Google + stranici

Leave a Reply