Internet · Provajderi

Google Buzz ne poštuje privatnost

Google ponovo “napada” privatnost. Nakon što je zaustavljen projekat Street View, Google je smislio novu ujdurmu – Buzz. Ako niste pažljivi i ne onemogućite Buzz u vašem Gmailu vaši podaci bi mogli da izađu u javnost.

U svom poslednjem napadu na internet diva Google, nemačka vlada kaže da nova socijalna mreža ove kompanije, Buzz, zanemaruje privatnost korisnika.

Buzz je socijalna mreža i alat za poruke dizajniran da se integriše u Googleovu e-mail uslugu Gmail. Podrazumevana postavka ovog alata javno otkriva popis imena i Gmail kontakata sa kojima je korisnik najčešće razmjenjivao e-mail poruke ili razgovarao putem messengera.

Zaustaviti drugi Googleov alat

Kritičari kažu da korisnici koji ne onemoguće ovu opciju, ili ne shvataju da moraju, mogu otkriti veoma osetljive informacije o sebi i svojim kontaktima.

Šokira me kada neka firma uopšte ne poštuje privatnost svojih klijenata i trećih lica sa kojima imaju kontakte,“ rekao je Aigner, upoređujući ovaj slučaj sa videotekom koja bi, na primer, javno objavila listu filmova koje gledaju njihovi korisnici.

Google je rekao da će promeniti ovu podešenu opciju na Buzzu i onesposobiti je da automatski šalje podatke o korisnikovim kontaktima.

Ovaj napad je usledio nekoliko sedmica nakon što je Aigner rekako kako vlada razmatra zakonske mere da zaustavi drugi Googleov alat, Street View, da prikazuje slike snimljene u gradovima i ulicama zbog straha da bi mogao narušiti privatnost građana. (dfm/dpa/dw)

Leave a Reply