Internet

Novi Google servis – Google Caffeine

google-caffeineInternet gigant Google kreiroa je novi sistem pretraživanja weba, koji je dobio popularni naziv Caffeine. Caffeine se još nalazi u fazi testiranja, a prema navodima iz Googlea predstavlja “prvi korak u unapređenju brzine, tačnosti i strukture rezultata pretraga”.

Novi sistem će zameniti sadašnji kada se testovi sprovedu, a prema oceni analitičara mogao bi da zaseni Microsoftov sistem pretrage Bing, koji će koristiti i internet pretraživač Yahoo u skladu sa sporazumom koji su sklopile te dve kompanije. Prema navodima medija, nije objavljeno koje će izmene Google uneti u pretragu, ali se izgled i naziv pretraživača neće promeniti, a jedna od izmena biće to što će u rangiranju rezultata pretrage prednost imati noviji sadržaji.

Gugl dominira na tržištu internet pretraživača sa udelom od 67 odsto, Jahu je na drugom mestu sa osam procenata, dok Majkrosoft, uprkos velikim ulaganjima, nije uspeo da osvoji više od tri odsto tržišta. Udeo Gugla u Sjedinjenim Američkim Državama je 65 odsto, Jahua 20 odsto, a Majkrosofta osam procenata.

Leave a Reply