Internet

Google će omogućiti pristup Internetu brzinom od 1 gigabajta u sekundi

Kompanija Google objavila je svoje planove za brzu internet vezu i dodatne opcije njegove upotrebe.

Google tvrdi da će njihov eksperimentalni sistem biti više nego 100 puta brži od internet veza  WOW - Vint Cerf in Buenos Aires (Internet´s Dad & Google´s Chief Internet Evangelist)koje većina Amerikanaca danas koristi. Google navodi da će njegov internet link imati brzinu od jednog gigabajta u sekundi. Trenutno najbrže linkove za privatnu upotrebu u Americi dosižu tek između dva i pet posto od te brzine. Na početku će se nuditi u mestima do 50 hiljada  stanovnika, da bi se kasnije proširila na područja do pola miliona stanovnika.

Do tog je poslovnih poteza došlo u vreme kad Google agresivno pojačava svoju internet zastupljenost, a takođe na naslovnicama se nedavno našao spor između Google i kineske vlade oko slobodne upotrebe interneta. Prošlog meseca, Google je pustio u prodaju svoj prvi mobilni telefon Nexus One, a od nedavno je u opticaju i takozvani Google Buzz, deo Gmail servisa u formi  društvene mreže.

FREE FREE FREE internetDavid Sohn, viši savetnik Centra za demokatiju i tehnologiju u Washingtonu, tvrdi da će se ovi napori na kraju Googlu isplatiti: „U načelu oni pokušavaju unaprediti brzinu interneta jer će to povećati saobraćaju u kom oni već sad imaju veliki deo. Tako će imati i još veći saobraćaj prema svojim servisima“.

Sohn kaže da će se Google tako naći u strateški dobroj poziciji u smislu  uticaja nad javnim i privatnim sektorom po pitanju internet umreženja. Američki državni odbor za komunikacije trenutno radi na nacionalnom planu umreženja.

Google je godinama eksperimentisao sa internet servisom i trenutno nudi besplatnu vezu u gradiću Mountain View, u Kaliforniji, gde im je sedište.

One thought on “Google će omogućiti pristup Internetu brzinom od 1 gigabajta u sekundi

Leave a Reply