Internet

Google će platiti 500 miliina dolara na račun nagodbe

Oglašavanje kanadskih kompanija koje su prodavale nelicencirane lekove na američkom tržištu koštaće Google 500 miliona dolara. Toliko, naime, iznosi nagodba sa američkim tužiteljom objavljena u sredu prema kojoj ova internet kompanija mora da plati kako bi izbegla sudski proces i kriminalnu tužbu.

Prema informacijama proizašlima iz nagodbe, Google je još od 2003. bio svestan da postupa nelegalno prilikom pružanja usluga farmaceutskim kompanijama iz Kanade koje su slale nelicencirane lekove na američko tržište. Uprkos tome, sve do 2009., dok nije saznao za otvaranje istrage, Google je oglašavao kanadske kompanije i savetovao ih kako da reklame učine još efikasnijima.

U sredu su iz Googla izjavili da su pre određenog vremena zabranili oglašavanja lekova kanadskih kompanija te da danas smatraju da takvi oglasi uopšte nisu trebali biti na njihovim stranicama. Iznos od 500 miliona dolara predstavlja Googleov prihod od prodaje oglasa i procenjeni prihod kanadskih kompanija od prodaje lekova američkim potrošačima.

Leave a Reply