Internet · Provajderi

Google će ubuduće duplo kraće čuvati lične podatke

Predstavnici “Google”-a izjavili su da će ograničenje čuvanja ličnih podataka korisnika rezultirati usporavanjem inovacija

Internet pretraživač “Google” je na zahtev prvenstveno evropskih institucija za zaštitu privatnosti skratio čuvanje dela ličnih podataka svojih korisnika sa 18 na devet meseci, objavljeno je u Vašingtonu.

Predstavnici “Googlea” su izjavili da će ograničenje čuvanja ličnih podataka korisnika rezultirati “usporavanjem inovacija, jer inženjeri koriste te informacije kako bi stalno poboljšavali pretraživač”.

Analiza web saobraćaja omogućava i da se identifikuje svaki sumnjivi element na Mreži, čime se doprinosi povećanju bezbednosti korisnika, istakao je Najls Provos iz “Googleovog” Odeljenja za bezbednost.

Osetno skraćenje vremena čuvanja ličnih podataka korisnika se, kako je objavljeno na blogu tog najvećeg svetskog internet pretraživača, primenjuje u celom svetu. Skraćenje čuvanja podataka bi moglo da “ide na ruku” “Googleovim” konkurentima “Yahoo-u” i “Microosoftu” koji ih i dalje čuvaju duže – prvi 13, a drugi 18 meseci.

Skraćenje čuvanja ličnih podataka na devet meseci u “Googleu” se odnosi, doduše, samo na IP (Internet protokol) adrese koje nakon devet meseci postaju “anonimne” brisanjem poslednje dve cifre. Identifikacioni “cookie” u “Googleu” će i dalje biti čuvan na rok od 18 meseci.

Leave a Reply