Internet · Provajderi

Google dijagnoze: brigu o zdravlju prepustite stručnjacima

Na isti način na koji nam ukazuje na loše vesti, telo često ume da nam nagovesti i da je sve u redu. Zdravi nokti i kosa, redovan ciklus i stolica, ali i neznatna odstupanja telesne težine signali su da organizam funkcioniše kao švajcarski sat.
Digitalizacija života savremenog čoveka donela je promene u svakodnevici i kada je reč o odlasku kod lekara. Reakcija na bol, nelagodnost ili probadanje umesto odlaska kod lekara, sve češće je proveravanje simptoma na Internetu.

Mnogo je zamki „Google dijagnoze“, upozoravaju stručnjaci i savetuju korišćenje Interneta tek posle odlaska kod doktora.

Treba osluškivati telo, ali bez obzira na neke poruke koje nam upućuje, vrlo je verovatno da smo zdraviji nego što mislimo. Takođe, organizam ne šalje samo „loše vesti”, već i naznake da smo zdravi.
Relativno bistar urin, bledožute boje znak je da pijete dovoljno tečnosti i da bubrezi dobro rade.
Međutim, ni previše taman niti potpuno bezbojan urin nisu poželjni jer su za organizam podjednako loši i dehidratacija i preteran unos tečnosti. Previše vode izbaciće toksine, ali i važne soli i elektrolite.
Redovna stolica je još jedan od indikatora dobrog zdravlja, tvrde stručnjaci jer ukazuje na adekvatan unos vlakana i odličan rad sistema organa za varenje.
Pod pretpostavkom da niste ni premršavi ni gojazni, mala odstupanja u telesnoj težini znak je da nema većih problema. Neobjašnjiv gubitak ili višak kilograma mogu biti razlog za brigu i posetu lekaru, naročito ukoliko primetite još nešto neobično.
Ako ranicama, posekotinama, ogrebotinama, opekotinama ne treba mnogo vremena da zarastu, krv vam se zgrušava normalnom brzinom, krvni sudovi su zdravi, a bela krvna zrnca u stanju pripravnosti i nema razloga da se viđate sa doktorima. U suprotnom, obavezno se požalite na prvoj kontroli, kao i ukoliko vam modrice izlaze i posle blagog pritiskanja kože.
Nedostatak vitamina najčešće je najpre uočljiv u kvalitetu noktiju i kose. Manjak tih važnih materija može da bude uzrok slabih, lomljivih noktiju nepravilnog oblika i obilnijeg opadanja kose. Ukoliko su ispucali krajevi jedino što vam smeta, kosa vam je zdrava.
Redovan ciklus i normalni predmenstrualni simptomi su među najboljim pokazateljima zdravog reproduktivnog sistema. Neredovne, izrazito bolne menstruacije praćene obilnim, dugotrajnim krvarenjem dovoljan su razlog da zakažete posetu ginekologu.
Koliko je važan kvalitetan san stručnjaci podsećaju stalno jer zbog brzog života najčešće ne stižemo da spavamo dovoljno. Povremena epizoda insomnije smatra se normalnom, ali ukoliko često imate problem da zaspite, znojite se i više puta tokom noći budite zbog odlaska u toalet posetite lekara.
Odsustvo nabrojanih dobrih znakova može da ukazuje na razne zdravstvene probleme, ali ne nužno. Jedino stručna osoba, lekar, ne Gugl i Internet, može da kaže šta nije u redu i to na osnovu pažljivo razmotrenih simptoma i rezultata dodatnih pregleda.

Leave a Reply