Internet

Google: EU mora da stvori pravo digitalno jedinstveno tržište

Izvršni direktor američke internet kompanije, Erik Šmit, pozvao je Evropsku uniju da omogući inovatorima „odrešene ruke“ kako bi doprineli većem ekonomskom rastu u evropskom bloku.

„Evropska unija mora da reformiše i stvori pravo digitalno jedinstveno tržište“, izjavio je Šmit, koji je uputio kritike na račun administracije u 28 članica Unije, prenosi agencija Frans pres.

eu

„Kada bi se uklonile regulatorne barijere, start-ap kompanije bi direktno dobile pristup do 500.000 evropskih potrošača, odnosno tržište koje je veće od tržišta SAD, a u kojoj tehnološke kompanije imaju mogućnost da dostignu određenu razmeru pre nego što se prošire na globalnom nivou“, naveo je Šmit.

Prema njegovim rečima, EU bi promovišući nova preduzeća uspela da smanji nezaposlenost, koja je i dalje na rekordnim nivoima.

„Evropa mora da ohrabri one koji preduzimaju rizik. U zemljama u kojima se preuzimanje rizika ohrabruje je i veći broj preduzetnika“, rekao je Šmit, čija je kompanija Google od 2010. godine pod istragom u EU zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu internet pretraživača.

One thought on “Google: EU mora da stvori pravo digitalno jedinstveno tržište

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Posto Predlog uredbe Evropskog parlamenta i Saveta o utvrđivanju mera u vezi sa evropskim jedinstvenim tržištem elektronskih komunikacija i ostvarivanjem “Povezanog kontinenta” … (COM/2013/0627 od 11.9.2013) nije prosao, odmah je dato Saopstenje Komisije Evropskom parlamentu, Savetu, Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu i Komitetu regiona o jedinstvenom telekomunikacionom trzistu (COM/2013/0634) u cijem zakljucku Komisija poziva Evropski parlament i Savet da razmotre i prihvate predlog ove pazljivo ciljane Uredbe kao pitanje od najveceg političkog prioriteta. Medjutim, sada i Erik Šmit, izvršni direktor “Gugl-a”, pokusava da pomogne Komisiji u nastojanju da ipak “progura” pomenutu evropsku uredbu.

Leave a Reply