Internet

Google Hrvatska pokrenuo program za podsticaj tamošnje e-trgovine

Uprkos dobroj infrastrukturi i mogućnostima pristupa internetu za poslovne korisnike, samo petina malih i srednjih
kompanija iz cele Hrvatske koristi internet kao alat za poboljšanje prodaje svojih proizvoda i usluga, pokazalo je istraživanje koje je za kompaniju Google Hrvatska sprovela agencija GfK.

Ukoliko postoje parametri prema kojima Hrvatska ne zaostaje za evropskim zemljama, onda su to pristup internetu među poslovnim korisnicima te broj malih i srednjih firmi koji imaju vlastiti web sajt. Naime, 90 posto malih i srednjih preduzeća u Hrvatskoj ima pristup Internetu, a više od 50 posto ih ima vlastitu web stranicu, dok se taj udeo penje na čak 99 posto kad je reč o preduzećima sa više od deset zaposlenih.

Rezultati su istraživanja koje je za Google Hrvatska sprovela agencija za istraživanje tržišta GfK na uzorku od 700 malih i srednjih firmi iz cele Hrvatske, a istraživanje je sprovedeno tokom 2012. godine

„Uzimajući u obzir navedene podatke, Google je prepoznao veliki potencijal rasta u segmentu e-trgovine, budući da u Hrvatskoj postoji potrebna infrastruktura, kao i interes kupaca i trgovaca. Stoga smo pokrenuli program Google Engage za agencije kako bismo pomogli SEM i SEO stručnjacima, webmasterima, web dizajnerima i drugim internet stručnjacima da pomognu svojim klijentima da ih učine uspešnima u online svetu. Na taj način će moći ne samo pokrenuti e-trgovinu, nego i privući ciljane kupce te meriti uspešnost prodajnih i marketinških kampanja kako u Hrvatskoj tako i u inostranstvu”, izjavio je direktor kompanije Google za regiju Adriatics, Joško Mrndže.

Direktor marketinga za Google Adriatics, Andrej Koštomaj dodao je: „U današnjem digitalnom svetu poslovanje i oglašavanje putem Interneta opšteprihvaćena je stvarnost. Danas se i putem obične internet stranice, bez modula za e-trgovinu, mogu postići fantastični rezultati na području poboljšanja prodaje generisanjem novih upita za proizvode ili usluge. Takođe, promovisanjem višejezičnih internet stranica preduzetnik širi potencijalno tržište na celi svet tj. više nije ograničen samo na Hrvatsku. Postoji veliki broj primera iz Hrvatske gde su lokalni preduzetnici promovisanjem svojih internet stranica u inostranstvu počeli dobijati upite, npr. iz Norveške ili Nemačke, o svojim proizvodima ili uslugama za što je pre bilo potrebno velik broj direktnih kontakata, poseta sajmovima i slično“. (izvor: bankamagazin.hr)

Leave a Reply