Internet · Provajderi

Google i dalje prikuplja podatke o korisnicima

Američki softverski div Google Inc. otklonio je ocenu evropskih vlasti da nema potrebe da kompanije koje pružaju usluge pretraživanja interneta čuvaju privatne podatke o korisnicima duže od šest meseci

Google je tvrdio da je njegova politika čuvanja takvih podataka u trajanju i do 18 meseci nužna za kontinuirani razvoj web usluga i unapređenje rezultata pretraživanja. On se takođe osvrnuo na zaključak Radne grupe da bi i IP adrese (Internet Protocol addresses) – jedinstvene adrese koje identifikuju specifični kompujter ili uređaj povezan na Internet – trebale biti tretirane kao privatne informacije na koje bi se u celosti primenjivali zakoni o zaštiti ličnih  podataka.

“Na osnovu naše analize smatramo da odgovor na pitanje da li IP adrese spadaju u kategoriju privatnih podataka zavisi od toga na koji se način ti podaci koriste”, kazao je Fleischer. Google je već ranije tvrdio da  situacija nije crno-bela, delimično i zbog toga što pružatelji Internet usluga često dodeljuju istu IP adresu većem broju korisnika.

Google-ove web usluge generišu na tone više ili manje anonimnih podataka o korisnicima, koji se potom čuvaju na sigurnom u njegovom ogromnom središtu podataka. Njegovi inženjeri te podatke redovito proučavaju u potrazi za pokazateljima koji bi im pomogli u unapređenju usluga kompanije.

Dok su Internet kompanije tradicionalno podatke o korisnicima zadržavale godinama, Google je pre godinu dana pokrenuo inicijativu da se taj rok ograniči na 18 meseci.

Grupa poverenika za zaštitu podataka zemalja članica Evropske unije utvrdila je da su web adrese kompjutera i cookiji personalne informacije u čiju bi zaštitu “pretraživači” trebali  da ulože više napora.

Izveštaj nezaviosnog evropskog savetodavnog tela o zaštiti podataka i privatnosti, takozvane Radne skupine Člana 29 (Article 29 Working Party), poziva na pojačane aktivnosti upozoravanja korisnika, ističući da bi se usluge koje nisu popraćene takvim upozorenjima mogle smatrati protvzakonitima.

Cookie se sastoji od delića teksta koji signaliziraju prijavu odnosno odjavu korisnika sa  određene internet stranice. Komercijalne stranice se njima služe kako bi prilagodile pretraživanje ukusima korisnika a oglašivači pomoću njih mere posećenost internet stranica. Ali, cookiji su istovremeno vrlo sporni jer nameću pitanja zaštite personalnih podataka, sa obzirom da omogućavaju praćenje ponašanja korisnika.

“Mišljenje Radne grupe je da pretraživači u ulozi sakupljača podataka o korisnicima do sada nisu korisnicima dale odgovarajuće  objašnjenje prirode i svrhe svojih operacija”, stoji u izveštaju Radne grupe. “Stoga ne vidimo razloga da se podaci čuvaju na razdoblje duže od šest meseci”, zaključuju.

Leave a Reply