Internet

Google i Viacom: borba oko autorskih prava

Viacom tvrdi da je Google svesno dopustio učitavanje video sadržaja zaštićenih autorskim pravima na YouTubeu

Viacom i Google u četvrtak su odbacili sve ograde u sudskom procesu u kom Viacom traži više milijardi dolara odštete zbog video sadržaja zaštićenih autorskim pravima koji su se pojavili na Googleovoj stranici YouTube.

Američka medijska grupacija Viacom tvrdi da je internet kompanija Google namerno olabavila vlastite standarde poštovanja propisa vezanih za zaštićene sadržaje kako bi mogla profitirati od protivzakonitog učitavanja takvih sadržaja, ističe se u sudskim spisima otpečaćenim u četvrtak.

Na taj su napad advokati YouTubea odgovorili tvrdnjom da su Viacomovi službenici potajno sami učitali svoje video sadržaje na tu stranicu kako bi si povećali popularnost. Viacom, vlasnik televizijskih stanica među kojima su MTV, BET i Comedy Central, tužio je Google 2007., potražujući milijardu dolara.

Smatra se da će ishod toga slučaja postaviti presedan za pitanja zaštite autorskih prava digitalnog sadržaja. Viacom tvrdi da je Google svesno dopustio učitavanje zaštićenog sadržaja na svoju stranicu, dok Google tvrdi da ga od tužbe štiti činjenica da u toj kompaniji nisu mogli znati koji se sadržaj ilegalno učitava na njihovu stranicu.

Google smatra da je Viacomova tužba motivisana nezadovoljstvom zbog toga što ga je 2006. pretekao u kupovini YouTubea za 1,8 milijardi dolara. (hina/metro-portal)

Leave a Reply