Internet

Google+ – ima li Facebook razloga za brigu?

Od kada se nedavno pojavio, Google+ je izazvao veliko interesovanje korisnika, a oni najaktivniji su prilično zadovoljni načinom na koji ova mreža funkcioniše.

Da podsetimo, Plus nije prvi Googleov izlet u društveno umrežavanje: kompanija stoji iza Orkuta, koji je delimično popularan u nekim zemljama, ali i iza Wave-a i Buzz-a, koji se nisu baš proslavili. Upravo zato su mnogi predviđali istu sudbinu Google+ projektu, ali, nakon nekoliko dana intenzivnog korišćenja, možemo slobodno reći da Plus itekako ima potencijala…

2 thoughts on “Google+ – ima li Facebook razloga za brigu?

 1. Милан

  Гугл+ свакако има потенцијал јер се види интеграција неких од услуга Гугла. Опција са круговима ме је одушевила јер сада са лакоћом могу да бирам са ким ћу да делим неке садржаје. Такође и остали сервиси су са лако препознатљивим потенцијалима.
  Оно што може да изазове проблем Гугл+ је чињеница да многи корисници, поготово напредни, имају више пројеката на више профила. Није проблем верификација јер се предстaваљају са својим тачним подацима али ипак желе да сачувају као бренд назив свог пројекта. Е ту настаје проблем јер у неким случајевима Гугл јавља да се крше правила заједнице. Једноставно систем не препознаје профил пројекта корисника који је је сасвим легитиман и у складу са стандардима јавне коуникације од лажних профила са неким другим намерама.
  Изгледа да у Гуглу још недовољно схватају да поједини (углавном напредни) корисници имају потребу да изграде бренд пројекта и да је флексибилност Фејсбука по том питању један од главних разлога његовог успеха а такође нефлексибилност у том погледу један од главних разлога пада MySpace-а.
  Уколико ово питање које није безазлено не буде решено на задовољавајући начин Гугл ће добити масу напредних (и утицајних) корисника који ће своје незадовољство јавно промовисати и то може да доведе до неуспеха целог пројекта.
  Замислите ситуацију да неко хоће да покрене профил на Гугл+ рецимо “Рача данас”. Унесу се тачни подаци, направи се пригодан аватар, покренете причу (увезете контакте са Фејсбук пројекта под истим називом којих има рецимо близу 5000 користећи Yahoo) позовете своје пријатеље и онда вам Гугл+ блокира профил због непоштовања правила заједнице.
  Кориснику не остаје ништа него да се врати Фејсбуку и да свој Гугл+ профил суспендује трајно а вероватно и да потпуно заборави на Гугл јер је фрустрација огромна (испао је будала).

Leave a Reply