Internet

Google I/O konferencija najavila brojne novitete

Na Google I/O konferenciji koja se održala u San Franciscu Google je predstavio nekoliko zanimljivih noviteta i inicijativa, među kojima se ističu novi web video format otvorenog koda WebM, te otvaranje Google Wave servisa svim zainteresovanim korisnicima.
Već na izrazito dugom otvaranju konferencije prestavnici Googlea su nabrojali gomilu novosti o kojima su se poslednjih dana širile glasine. Kao prvo, Google je još jednom izrazio svoju podršku standardu HTML5, ali je predstavio i jedan vrlo zanimljiv novitet: novi video format pod nazivom WebM.

WebM je zasnovan na kontejneru Matroska, video codecu VP8 te audiocodecu Ogg Vorbis, a obećava kvalitetan prikaz video sadržaja kako na računarima, tako i na tabletima i mobilnim telefonima. Novi format već je podržan u tzv. nightly beta verzijama Firefoxa i Chromea, a radiće i u Microsoftovom Internet Exploreru 9, pod uslovom da korisnik posebno instalira codec VP8.

Zatim je tu Google Wave, koji je gotovo godinu dana bio u fazi poluzatvorene bete, a sada će napokon biti dostupan svim korisnicima. Ovaj simpatičan alat podigao je veliku prašinu kada je prvi put predstavljen, ali interes je znatno pao u poslednje vreme, tako da sumnjamo da će izazvati revoluciju koja se u početku predviđala. Google Wave možete isprobati na ovoj adresi: wave.google.com.

Na kraju, Google je predstavio i online prodavnciu za aplikacije Chrome koji će biti dostupan na adresi chrome.google.com/webstore, na kojoj će korisnici moći pronaći aplikacije za taj web browserna jednom mestu, slično iPhone ili Android aplikacionim prodavnicama.(tportal)

Leave a Reply