Internet

Google napušta kinesko tržište?

Kompanija Google je saopštila da odustaje od politike cenzurisanja sadržaja na internetu koji se koriste u Kini, i da postoji mogućnost da će zbog toga morati da naputi kinesko tržište.
Googleov predstavnik za štampu je u sredu objasnio da se ta odluka još uvek ne sprovodi.

Kompanija navodi da je odluku o promeni svoje politike u Kini donela pošto su hakeri pokušali da se ubace na vezu korisnika pojedinih Googleovih usluga u Kini koji važe za disidente.

Zvanični mediji ne poklanjaju veliku pažnju ovoj odluci Googlea, a reagujući na najave da će vodeća kompanija u oblasti pretraživanja interneta napustiti Kinu, kritičari u toj zemlji kažu da se Gugl ponaša “cinično i glupo”.

Podrška kineskih korisnika

Mala grupa korisnika Googleovih usluga u toj zemlji izrazila podršku kompaniji.

Može se reći da smo na neki način ljuti, da smo emotivno pogođeni – a to što smo došli u Googleovo predstavništvo pokazuje da ih podržavamo“, rekao je jedan od njih za BBC.

Američki državni sekretar Hilari Klinton je rekla da je od Kine zatražila objašnjenje. Kina je istovremeno saopštila da traži dodatna objašnjenja od Googlea.

Posle Googleovog saopštenja, na kineskom web sajtu ove kompanije mogao se pronaći prizor koji simboliše događaje tokom protesta na trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine – demonstrant koji pokušava da zaustavi tenk.

Predstavnica oraganizacije Amnesti internešnel je pozdravila Googleovu odluku, i izrazila nadu da će to skrenuti pažnju na problem cenzure u Kini.

Prvi čovek pekinškog predstavništva konsultantske firme BDA rekao je za BBC da Google neće trpeti prevelike finansijske gubitke ako napusti Kinu, jer ni do sada u toj zemlji nije bio vodeći pretraživač interneta. (BBC)

Leave a Reply