Internet

Google kopira Bing?

Novi redizajn Google interfejsa za pretraživanje, koje su iz ove kompanije nazvali “prolećna metamorfoza”, kod većine korisnika ostavio je isti utisak – podseća na Bing.

Iako Bing nije jedini pretraživač na kojem strana sa rezultatima pretrage poseduje tri kolone, pojedini analitičari smatraju da je upravo uspeh Microsoftovog pretraživača jedan od ključnih faktora ove promene. Naime, za nepunih godinu dana postojanja, Bing ima 11,4% tržišnog udela u Americi, a Google, iako i dalje ima dominantu poziciju sa 65%, želi da je još više učvrsti.

Prva od pomenute tri kolone, gledano s leva na desno, donosi nove mogućnosti filtriranja rezultata. Sada prema sadržaju onoga što tražite možete se opredeliti za pretraživanje slika, knjiga, vesti, foruma, mapa ili blogova, a redosled ovih kategorija menja se u zavisnosti od relevatnosti sadržaja. Naravno, i dalje klikom na opciju “Everything”, možete pretraživati celokupni web. Neke od ovih opcija bile su dostupne i ranije, ali kako nisu “po defaultu” bile vidljive, pretpostavke su da će ih sada korinici češće koristiti.

Osim toga, sada možete filtrirati sadržaj i po vremenu objavljivanja, sa nekoliko unapred definisanih vremenskih odrednica, ili “ručnim” unosom datuma ili vremenskog perioda, i po lokaciji, ali možete odabrati i način na koji će izgledati kolona sa rezultatima pretrage.

Ako se odlučite za tradicionalan način pretrage, pomenute opcije i alate možete skloniti, a ako želite da uklonite odjednom sve alate koje ste koristili, tu je opcija “Reset tools”. Što se ostale dve kolone tiče, u drugoj koloni nalaze se rezultati pretrage, a treća je prostor za reklame.

I Google logo je pretrpeo izmene, doduše ne ovoliko uočljive, a radi se o uklanjanju TM znaka, uklanjanju senki i malo jačim bojama.

Kao i obično, na zvaničnom blogu ove kompanije, zaposleni koji rade na ovom projektu, postavili su kratak video tutorial, kojim upoznaju korisnike sa nastalim promenama. (izvor: B92)

Leave a Reply