wavii
Internet

Google kupio online news servis Wavii za 30 miliona $

Google je kupio online servis za vesti Wavii za oko 30 miliona dolara, tako preduhitrivši Apple koji je takođe bi zaintersovan za kupovinu ove start-up kompanije

Servis Wavii, kojim će sada raspolagati Google omogućava korisnicima da izaberu ukupno 12 tema koje ih najviše interesuju, a servis će ih snabdevati informacijama, tvitovima i blogovima iz oblasti koje su odabrali.

Apple je takođe bio zainteresovan za kupovinu ove mlade kompanije koja postoji tek godinu dana, jer je želeo da tehnologiju ugradi u softver Siri koji je sastavni deo nekih Appleovih proizvoda.

wavii

Ni Google ni Wavii nisu otkrili po kojoj ceni je Google kupio ovu kompaniju, ali dobro upućeni izvori iz industrije tvrde da je u pitanju suma ne manja od 30 miliona dolara.

Wavii je oformio tim inženjera koji su ranije radili za Amazon i Microsoft, nudi usluge putem interneta ili aplikacija za smarfonove i tesno je integrisan sa Facebookom, pa se nagađa da će ovom kupovinom ta saradnja biti revidirana, s obzirom da je Facebook glavni konkurent servisu Google+.

Jaka veza ovog servisa sa Facebookom sastoji se između ostalog i po tome što osim što mogu da izaberu 12 tema koje ih interesuju, on otkriva oblasti koje korisnika interesuju na osnovu njegove ranije aktivnosti na Facebooku.

Prema navodima osnivača Wavii je napravljen sa idejom da sažima sve ono što najviše zanima korisnika i prikazuje im sadržaj kroz uređene delove na zidu Facebooka.

“Zaista smo voleli to što je Facebook radio time što je jasno i jednostavno pokazivao šta rade naši prijatelji, kao i teme koje idu uz to poput fotografija, pa smo pomislili zašto i mi ne bismo uradili nešto slično”, rekli su iz kompanije.

“Mi smo to uradili tako što smo napravili jednostavan servis vesti koji pokriva sve teme koje bi korisnik želeo da prati”, dodaju.

Wavvi može da obradi do 1.000 članaka u minutu i onda ih klasifikuje po važnosti na osnovu prioriteta koje je postavio korisnik, tako što kompjuteri čitaju sve ono što bi eventualno moglo da bude njegovo polje interesovanja.

Prema nekim analitičarima tehnologija u čiji je posed upravo došao Google mogla bi da bude korišćena kako bi se poboljšali rezultati pretrage vesti.

Izvor: B92

Leave a Reply