Internet · Provajderi

Google neprikosnoven

Povodom Majkrosoftove ponude za preuzimanje akcija internet pretraživača Yahoo Nemački savez za informatiku, telekomunikaciju i nove medije (BITKOM) objavio je podatke o tržišnoj poziciji najčešće korišćenih pretraživača.

Na vrhu liste je Google kome je upućeno 66% svih pretraživačkih upita na svetu. Slede ga Yahoo sa 13,1 i kineski pretraživač Baidu.com sa 7%. Majkrosoft (MSN Search) zauzima četvrto mesto sa 3,5%. Podatke je prikupio institut za istraživanje tržišta ComScore na zahtev BITKOM-a u decembru 2007. Samo u tom mesecu registrovano je skoro 49 milijardi pretraživačkih upita širom sveta, a oko 3,2 milijarde od toga u Nemačkoj.

Google je prema istraživanju instituta ComScore najposećeniji web sajt u Nemačkoj. U decembru 2007. registrovano je 23,7  miliona  pojedinačnih posetilaca („unique visitors“). Na drugom mestu je bio Majkrosoft sa 17,8, a na trećem Ebay sa 17,5 miliona. Slede ih Tajm Vorner (Time Warner) sa 15,7 i Junajtid internet (United Internet – Web.de, GMX) sa 15,4 miliona. Oto grupa (Otto Gruppe) dostigla je 14,7 a Arkandor (Arcandor – Karstadt, Quelle) 13,8 miliona. ( www.pressestand.com)

Leave a Reply