Internet

Google obustavio cenzuru u Kini

Internet kompanija Gugl saopštila je da je korisnicima u Kini omogućila necenzurisani pristup svom internet pretraživaču na kineskom jeziku time što ih preusmerava na Guglov sajt u Hong Kongu.

Google ChinaKompanija navodi da je internet sajt u Hong Kongu specijalno namenjen korisnicima iz kineske matice i da će pažljivo motriti pokušaje da mu se ograniči pristup.

Gugl je zapretio da će se povući iz Kine, najvećeg globalnog internet tržišta, kada je u januaru saopštio da je uočen krajnje sofisticirani računarski napad na Guglove kompjutere i kada je američka firma otkrila da tragovi napada vode do Kine.

Na meti sajber napada, izvršenog 12. januara, pored Gugla je na meti bilo i više od 20 drugih kompanija.

Gugl je, tokom ovog napada, izgubio deo svoje intelektualne svojine i utvrdio da su hakerski napadnute adrese elektronske pošte GMail kineskih boraca za ljudska prava.

Gugl je prvi ugovor o ulasku na kinesko tržište sklopio 2006 godine ali je naišao na žestoke kritike zbog pristajanja na zahtev kineskih vlasti da iz rezultata pretraga ukloni sve ono što u Pekingu smatraju osetljivim.

Gnevna reakcija Kine

Kina je saopštila da je kompanija Gugl prekršila pismeno obećanje koje je dala kada je ušla na kinesko trište i kojim se obavezala da će se pridržavati zakona koji joj nalaže da filtrira proces pretraživanja internet sajtova.

Kineska državna novinska agencija Hsinhua ja prenela izjavu jednog zvaničnika koji kaže da je odluka Gugla da, u ovom trenutku, ignoriše te obaveze apsolutno pogrešna te da su optužbe po kojima je Kina umešana u ranije hakerske napade na Gugl, kako je rečeno, nerazborite.

Dopisnici kažu da saopštenje Gugla predstavlja kompromis koji bi mogao da propadne ukoliko kineske vlasti odluče da blokiraju pristup honkonškom sajtu.

Kineski državni mediji su, u nedelju, napali Gugl zbog, kako tvrde, tesne povezanosti sa vladom Sjedinjenih Država.

Kineska državna novinska agencija Hsinhua je objavila da Gugl američke obaveštajne službe snabdeva rezultatima potraga na njegovim internet pretraživačima.

Iako je Gugl najpopularniji internet pretraživač na svetu, u Kini zaostaje za lokalnim Baiduom.

Poznato je da Kina sprovodi jedan od najsavremenijih i najsveobuhvatnijih sistema cenzure na svetu.

Hiljade policajaca svakodnevno prati aktivnost na internetu dok brojni automatski sistemi motre na blogove, četovanje na internetu i druge sajtove kako bi se postarali da se ne razgovara o nezgodnim temama kao što su dešavanja na Trgu Tjenanmen ili Tibet.

Leave a Reply