Internet

Google optužio Microsoft za krađu

Najveći internet pretraživač Google optužio je konkurenta, Microsoftov Bing za neovlašćeno kopiranje rezultata pretraga koje nudi korisnicima, što Microsoft demantuje. “Neki rezultati kod Binga sve više liče na nepotpunu i iskrivljenu verziju rezultata koje nudi Google, na njihovu jeftinu kopiju”, piše na Googleovom blogu inženjer iz odelenja za pretraživanje interneta Amit Singhal. Informaciju je prvo objavila specijalizovana internet lokacija Search Engine Land.

Google je rekao da je krađu prvo primetio slučajno, a zatim su njegovi inženjeri napravili eksperiment i namerno izmišljali pojmove ili krivo napisane ili nepostojeće. Uskoro su se ti pojmovi pojavili i na Bingu. Microsoft odbacuje optužbe za krađu.

“To je podvala dostojna špijunskih romana”, rekao je na Bing-ovom blogu Microsoftov čelnik Harry Shum. “Koristimo više od hiljadu znakova i različitih karakteristika u našem algoritmu razvrstavanja”, dodao je, odbacivši mogućnost bilo kakva korišćenja Googleovih rezultata.

Svaka kompanija razvija vlastite algoritme o kojima zavisi kvalitet traženih pretraga, što ih čini ključnim faktorom efikasnosti pretraživača.

One thought on “Google optužio Microsoft za krađu

Leave a Reply