Internet

Google pokreće istraživački program u oblasti genetike

Američki informatički gigant Gugl pokreće istraživački program u oblasti genetike preko svoje istraživačke laboratorije “Gugl X”, objavljeno je danas na veb sajtu zone-numerique.com.

List Vol strit džornal (Wall Street Journal, WSJ) piše da se taj projekat širokih razmera pokreće radi borbe protiv smrtonosnih bolesti.

WSJ je objavio i da američki gigant radi već više meseci na formiranju ogromne baze podataka BS (Baseline Study) koja sadrži neku vrstu karte genetičkog identiteta pojedinaca, da bi se bolje razumele disfunkcije vezane za smrtonosne bolesti.

Formirana je za taj posao grupa od 70 do 100 zdravstvenih stručnjaka, kojom rukovodi doktor Endrju Konrad, specijalista molekularne biologije.

Zadatak je da se što pre otkriju bolesti kod određenih osoba.

Baza molekularnih parametara formirana je na osnovu podataka dobijenih od 175 dobrovoljaca i trebalo bi da bude proširena na više hiljada osoba narednih meseci.

Da bi ta baza podataka bila formirana, uzeti su razni uzorci od dobrovoljaca (krv, urin, pljuvačka, suze). Genetička karta bi mogla da bude napravljena za svaku osobu, sa velikim brojem informacija o svakom ljudskom genomu (skup gena) i tako bi mogao da bude omogućen uvid u zdravstvenu istoriju pacijenta i procena opasnosti od razvoja bolesti uz pomoć podataka o genetici roditelja određene osobe.

Da bi bila očuvana privatnost dobrovoljaca, podaci će ostati anonimni, neće biti davani osiguravajućim kompanijama i ostaće vlasništvo baze podataka.

Gugl neće moći da raspolaže tim podacima i samo će zdravstveni stručnjaci uključeni u projekat moći da im imaju pristup.

Leave a Reply