Internet · Provajderi

Google pokreće novi video servis Vevo

Pokretanjem novog video servisa specijalizovanog za videospotove Google je rešio deo svojih problema sa muzičkim izdavačima

Sa obzirom da je imao problema sa nekim organizacijama koje zastupaju prava vlasnika muzičkih dela, što je rezultovalo time da korisnici iz Velike Britanije nisu mogli da gledaju muzičke videospotove, Google je sklopio dogovor sa Universal Music Groupom prema kom će ovaj internet div kreirati i organizovati novi video servis nazvan Vevo, a Universal će osigurati sadržaj za njega.

Universal je produžio ugovor po kom korisnici YouTube-a mogu da koriste njihovu muziku u svojim video uploadima, ali profesionalni videospotovi će se nakon pokretanja Vevoa moći videti samo na tom servisu.

Za sada je Universal jedini izdavač koji će distribuirati svoj sadržaj na Vevou, ali su vodstva Universala i Googlea prilično sigurna da će uspeti da pridobiju još nekoliko velikih izdavača. Zarada ostvarena od oglasa na Vevou će se deliti prema unapred dogovorenom ključu.

Google u poslednje vreme radi ambiciozne poteze kojima svom video servisu YouTube pokušava da osigura atraktivan sadržaj i nastavak dominacije na tom tržištu. Pre nekoliko dana je sklopljen dogovor sa kompanijom Sony Pictures o prikazivanju kompletnih filmova na YouTubeu.

Leave a Reply