eu
Internet

Google politika o privatnosti narušava propise EU

Francuska uprava za zaštitu podataka (CNIL) saopštila je danas da nova politika “Gugla” o privatnosti na internetu krši propise Evropske unije o zaštiti podataka.

“Gugl” je prošlog meseca sa velikom pompom objavio svoja nova pravila o privatnosti koja regulišu kako taj najveći svetski internet pretraživač može da koristi ogromne količine ličnih podataka koje prikuplja posredstvom svog servisa za pretragu, imejla i drugih servisa.

Uprave članica Evropske unije za zaštitu podataka su zabrinute što će ta politika “Gugla” narušavati propise o zaštiti privatnosti i zatražile su od francuskog regulatora CNIL da ispita ta “Guglova” pravila.

CNIL je ukazao da “njegova preliminarna analiza pokazuje da nova politika ‘Gugla’ ne zadovoljava zahteve Evropske direktive o zaštiti podataka”.

Ta francuska uprava za zaštitu podataka je na svom vebsajtu takođe ukazala da je objašnjenje “Gugla” o tome kako će da koristi podatke previše maglovito i teško za razumevanje “čak i za obučene profesionalce za pitanja privatnosti”.

“Gugl” je pokrenuo ogromnu javnu kampanju kojom svoje korisnike širom sveta obaveštava o uvođenju nove politike, čije je stupanje na snagu zakazano za 1. mart.

Leave a Reply