Internet

Google ponudio kompromis za plaćanje online vesti

Korisnicima će se omogućiti da u jednom danu besplatno pročitaju pet članaka istog izdavača

Google News website screenshotNakon što su Rupert Murdoch i drugi medijski magnati optužili Google za stvaranje profita na njihovim vestima, ovaj internetski pretraživač je izdavačima ponudio način da privuku pretplatnike, a da ne moraju povući svoje sadržaje ss rezultata pretrage u Google Newsu.

Google je objavio da će prilagoditi svoj program “First Click Free” (besplatan prvi klik) kako bi podstakao internet čitatelje da, nakon što u jednom danu besplatno pročitaju pet članaka istog izdavača, ostale sadržaje plate ukoliko ih žele pročitati.

Pre je korisniku “prvi klik” na bilo koji članak omogućavao neograničen pristup ostalim člancima. Google kaže da će ta promena omogućiti izdavačima da se usredsrede na potencijalne pretplatnike koji redovno pregledaju dosta njihovih sadržaja.

John Ridding, glavni direktor Financial Timesa pozdravio je tu odluku, ali dodao je da se strategija FT-a neće promeniti pa će i dalje od svojih čitalaca zahtevati da plate pretplatu žele li pročitati više od deset FT-ovih tekstova mesečno.

Financial Times u vlasništvu je britanske medijske grupe Pearsona i nedavno je skinuo svoje tekstove sa internet pretraživača Google Newsa, što navodno planira učiniti i New Corp. Roberta Murdocha koji time želi stati na kraj besplatnom čitanju vesti na netu. (hina)

Leave a Reply