google
Internet

Google ponudio novi kompromis EU radi okončanja trogodišnje istrage

Google je ponudio nove ustupke Briselu ne bi li zaključio trogodišnju istragu zbog pritužbi da blokira konkurente i izbegao moguću kaznu od pet milijardi američkih dolara.

Novi predlog iznet je dva meseca nakon što je Evropska komisija zatražila od Google-a nove mere kako bi umirio te pritužbe.

“Komisija je primila Google-ov predlog i razmatra ga”, rekao je glasnogovornik Evropske komisije Jonathan Todd.

Nije ulazio u pojedinosti niti kazao hoće li ih Google-ovi konkurenti takođe moći da procene.

“Naš predlog Evropskoj komisiji odnosi se na četiri problematična područja. Nastavljamo da sarađujemo sa Komisijom kako bismo rešili ovaj slučaj”, rekao je glasnogovornik kompanije Al Verney.

Lobistička organizacija FairSearch, među čijim su članovima Microsoft i druge oštećene kompanije poput online turističke agencije Expedije, britanske stranice za upoređivanje cena Foundem i francuske Twenge, traži od Komisije da uzme u obzir i mišljenje Google-ovih konkurenata.

google

“S obzirom na Google-ov propust da prošli put iznese ozbiljnu ponudu, verujemo da njegove korisnike i konkurente treba konsultovati drugim, celovitim tržišnim testom”, kaže se u saopštenju advokata FairSearcha Thomasa Vinjea.

Google, koji ima tržišni udeo od više od 80 posto na evropskom tržištu pretraživanja interneta, predložio je Komisiji u aprilu da će jasno odvojiti svoje usluge od suparničkih proizvoda u rezultatima pretraživanja interenta.

Predložio je takođe da nudi linkove na najmanje tri konkurentska pretraživača i olakša oglašivačima prenos njihovih kampanja na suparničke platforme.

No, njegovi konkurenti time nisu bili zadovoljni smatrajući da bi time samo povećao svoju dominaciju na tržištu.

Komisija sumnja da je Google davao prednost vlastitim uslugama pretraživanja pred onima svojih konkurenata i da je bez dozvole kopirao kritike putovanja i restorana s konkurentnskih stranica.

Zabrinjava i da je kompanija možda ograničavala oglašivače i oglašavanje kako bi ih sprečila da svoje internet kampanje prebace na konkurentske pretraživače.

Leave a Reply