Internet

Google pred britanskim sudom zbog nadziranja korisnika

Internet kompanija Google moraće da odgovara na britanskom sudu po tužbi za kršenje privatnosti pri radu korisnika sa brauzerom Apple Safari.

Ranije je Gugl mogao da reguliše slične konflikte u SAD. Kompanija je morala da plati 22,5 miliona dolara Federalnoj trgovinskoj komisiji SAD, i još 17 miliona za pokriće sudskih troškova. Gugl je tada mogao da dokaže da njegova delatanost nije bila sa predumišljajem, i izbegao je težu kaznu.

google stari i novi logo

One thought on “Google pred britanskim sudom zbog nadziranja korisnika

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Na pocetku gore navedenog teksta “Gugl” se kvalifikuje kao internet kompanija. Da li je “Gugl” deo ili deo globalne ili medjunarodne telekomunikacione mreze “Internet”? Sta je i koja je delatnost “Gugla”?

  Pocetak Opisa kompanije GOOG (http://www.nasdaq.com/symbol/goog) zvanicno glasi: “‘Gugl’ je američki multinacionalni lider u tehnologiji koja ima za cilj da ‘organizuje svetske informacije i učini ih univerzalno dostupnim i korisnim'”.

  Slicno pise i na pocetku odgovarajuce “Vikipedijine” odrednice na engleskom jeziku: “‘Gugl'” je američka multinacionalna korporacija specijalizovana za usluge i proizvode u vezi sa Internetom. Ovo uključuje pretragu, “cloud computing”, softver i onlajn tehnologije oglašavanja.”

  Gde je mesto “Guglu” u globalnoj informacionoj infrastrukturi u kojoj je raspored davalaca i drugih entiteta, na primer, sledeći: davalac informacija — davalac usluga (davalac sadržaja — davalac pristupa) — Internet — davalac pristupa — korisnik. Prema tom rasporedu:

  Davalac informacija (http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=732-01-23) je organizacija koja prikuplja i pruža informacije za korisnike. Informacije se mogu pružati direktno korisnicima ili preko davaoca sadržaja i davaoca pristupa.

  Davalac sadržaja (http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=732-01-24) je organizacija koja stvara i održava baze podataka koje sadrže informacije davaoca informacija. Davalac sadržaja i davalac informacija mogu biti ista organizacija.

  Davalac pristupa (http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=732-01-25) je organizacija koja pruža pristup mreži. Davalac pristupa i davalac sadržaja usluga mogu biti ista organizacija.

  Davalac usluga (http://www.electropedia.org/iev/iev.nsf/display?openform&ievref=732-01-26) je organizacija koja pruža usluge korisnicima i drugim davaocima. Ove usluge mogu biti, na primer, usluge davaoca pristupa Internetu, davaoca sadržaja ili davaoca informacija, servera foruma ili servera sistema privatnih poruka ili smeštaja sadržaja.

  Na kraju, da li se neki privredni subjekt moze nazvati “internet kompanija” ili “internet drustvo” (kao, na primer, Internet Society – http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Society)?

Leave a Reply