google-doodle
Internet

Google prihvatio predloge EU

Google je prvi put pristao na pravno obvezujuće promene u načinu na koji prikazuje rezultate pretraživanja interneta nakon istrage evropskih regulatora o tome zloupotrebljava li svoj dominantan položaj na tržištu.

Nakon dvogodišnje istrage, Evropska komisija prihvatila je Google-ov službeni predlog za rešenje slučaja, kazali su neimenovani izvori za NYT.

google-doodle

Google neće morati da promeniti algoritam za pretraživanje interneta, istakli su.

Po predlogu, Google je pristao jasno da označava rezultate pretraživanja iz vlastitih usluga kao što su Google Plus Local ili Google News i u nekim slučajevima da prikazuje linkove iz suparničkih pretraživača interneta.

Promene neće biti vidljive još barem mesec dana dok se ne sprovede testiranje tržišta.

Najveće promene odnose se na rezultate pretraživanja u područjima kao što su kupovina i vazdušni letovi, odnosno vertikalno pretraživanje interneta specijalizovanim Google-ovim pretraživačima.

Bude li predlog prihvaćen nakon tržišnog testiranja, to će biti uspeh za Evropsku komisiju koja je tražila mnogo veće ustupke od Google-a od američkih regulatora, koji su u januaru zatvorili dvogodišnju istragu zaključivši da Google ne manipuli[e pretraživanjima interneta i ne krši pravila tržišne utakmice. Google je pristao samo na neke manje promene na području oglašavanja.

U Evropi, dogovor bi bio pravno obvezujući pet godina. Ne bude li se držao obećanja, Google bi mogao biti kažnjen s do deset posto globalnih godišnjih prihoda, što bi iznosilo oko 5 milijardi američkih dolara ili 3,8 milijardi evra.

Gotovo 86 posto svih pretraga interneta u Evropi sprovodi se pomoću Google-a, a u Sjedinjenim Državama kompanija pokriva gotovo dve trećine tržišta.

Leave a Reply