Internet

Google probio jezičku barijeru

Google je na tržište izbacio aplikaciju koja korisnicima mobilnih telefona omogućuje da razgovaraju na stranim jezicima, za sada samo na engleskom i španskom, koji se gotovo istovremeno prevode.

Posle svake rečenice govornik mora da pritisne dugme kako bi se ona snimila i bila prosleđena na Googleov server koji je konvertuje u tekst, prevodi i u zvučnom obliku vraća natrag na telefon.

Generalni direktor Googlea Erik Šmit najavio je da će uskoro biti uvedeni i drugi jezici kao i da očekuje da će za oko godinu i po dana ovaj servis funkcionisati u realnom vremenu, piše Dejli telegraf.

One thought on “Google probio jezičku barijeru

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ako su ti prevodi kao, na primer, pomocu “OnlinePrevodilac.com”, onda ce ti prevodi biti, na zalost, jos uvek prakticno neupotrebljivi. Cini mi se da naucnici i strucnjaci malo rade na resavanju ovog pitanja, iako su im sada na raspolaganju kompjuterske memorije kolosalnog kapaciteta i procesori nevidjene brzine. Ipak, ostaje kao resenje ovog kljucnog problema – esperanto, jednostavni engleski jezik ili tzv. “globis”.

Leave a Reply