google-loon
Internet

Google projekat Loon – Internet iz vazdušnih balona

Google lansira antene za odašiljanje internet signala u stratosferu u obliku balona koji bi trebalo da “umreže” celu planetu.

Posle 18 meseci rada, tajni projekat je konačno javno predstavljen u Novom Zelandu gde 50 domaćinstava dobrovoljaca već primaju internet signale.

Iako je projekat još u ranoj fazi testiranja, Google se nada da će na posletku lansirati hiljade tankih, balona i doneti internet i najudaljenijim delovima planete.

Trenutno pristup internet ima 2,2 milijarde ljudi na planeti.

google-loon

Ako testiranja budu uspešna, tehnologija će možda omogućiti mnogim zemljama da smanje troškove izgradnje infrastrukture i povećati upotrebu interneta u Africi i Jugoistočnoj Aziji.

“To je veliki korak”, kaže vođa projekta Majk Kesidi.

Project Loon razvijen je u Google X laboratoriji, a prva osoba koja je dobila internet pristup u okviru istog je Čarls Nimo, farmer i preduzetnik u malom gradu Listonu koji se prijavio za eksperiment.

U uspešnom preliminarnom testu, Nimo je primio internet signal u trajanju od 15 minuta. On je među mnogim poljoprivrednicima koji ne mogu da dobiju pristup širokopojasnom internetu.

Nakon što je pre nekoliko godina dial-up zamenio satelitskim servisom, njegovi računi su porasli za neverovatnih 1.000 dolara na mesečnom nivou.

Poslednjih godina vojni i aeronautički istraživači testirali su balone za slanje internet signala, a Google tu ideju sada proširuje na celu planetu.

Kompanija se nada da će do kraja godine 300 takvih balona ploviti nad Novim Zelandom, Australijom, Čileom i Argentinom.

Za “pokrivanje” čitave planete potrebno je više hiljada balona, a još nije poznato kada bi do toga moglo doći.

Izvor: B92

Leave a Reply