Internet

Google radi na definiciji zdravog čoveka

Gugl radi na novom velikom projektu, i u pitanju ste vi. Tačnije, ne vi direktno, već je u pitanju genetska i molekularna studija čovečanstva koja za cilj ima otkrivanje toga kako izgleda zdrav čovek, piše “Endgadget”.

Studija je na samom početku i trenutno se sakupljaju anonimni podaci 175 osoba, ali plan je da se ona proširi na hiljade.
Projekat predvodi molekularni biolog Endrju Konrad, koji stoji iza stvaranja jeftinih HIV testova za donatore krvne plazme. Tim koji radi na ovom projektu trenutno broji između 70 i 100 ljudi iz brojnih sfera kao što su psihologija, biohemija i molekularna biologija.

molekul-freeimages

Ovaj projekat će navodno sakupiti stotine različitih uzoraka, a Gugl će uz pomoć svoje infrastrukture izložiti biomarkere i druge šablone – što bi trebalo da dovede do bržeg načina otkrivanja bolesti. Biomarkeri su tipično bili korišćeni kod bolesti u poznijim fazama pošto su studije koristile već bolesne pacijente.

„On shvata da ovo neće biti softverski projekat koji će biti završen za godinu ili dve“, tvrdi dr Sem Gambir koji sarađuje sa dr Konradom na projektu.

„Ranije smo govorili o lečenju raka i tome kako će sve biti gotovo za par godina. Naučili smo da više ne izgovaramo takve stvari“.

Informacije sakupljene u okviru projekta biće anonimne, tvrdi Gugl i dodaje da one neće biti deljene sa osiguravajućim društvima. Projekat je počeo ovog leta sakupljanjem tečnosti poput urina, krvi, pljuvačke i suza anonimnih zamorčića, dok će uzorci tkiva biti uzimani kasnije.

Leave a Reply