Internet

Google se najverovatnije povlači sa kineskog tržišta

Pregovori kompanije Google i kineske vlade zapali su u slepu ulicu pa su u američkoj kompaniji 99,9 posto sigurni da će se povući sa kineskog tržišta.

Kako piše Financial Times, Google je već kreirao detaljan plan zatvaranja svoje kineske ispostave, a osoba upoznata sa stavovima te kompanije za FT je izjavila da bi konačna odluka mogla biti doneta vrlo brzo. Google je januaru upozorio da bi mogao napustiti tržište najmnogoljudnije države sveta zbog cenzurisanja rezultata pretraga za kineske korisnike.

Googleov položaj u Kini dodatno su pogoršali hakerski napadi na njegov mail servis gde su, pretpostavlja se, kineske tajne službe pokušale da saznaju identitete korisnika Gmaila koji se zalažu za ljudska prava u toj zemlji.

Pre nekoliko dana izvršni  direktor kompanije Google, Eric Schmidt  najavio he skori kraj pregovora sa kineskom vladom. Iako nije precizirao kad bi razgovori trebali završiti, Schmidt je insistirao na tome da će to biti uskoro, ali i dalje ostaje pri svom stavu da će se radije potpuno povući sa kineskog tržišta nego pristati na cenzurisanje svih rezultata. (poslovni.hr)

One thought on “Google se najverovatnije povlači sa kineskog tržišta

Leave a Reply