Internet

Google servis za zahtevanje ukidanja spornih sadržaja

Pre dve nedelje Evropski sud je usvojio da internet korisnici u Evropi imaju pravo da traže da se informacije za koje smatraju da su štetne ili predstavljaju kršenje privatnosti, da se uklone iz rezultata pretrage u servisima kao što je google.

Na ovu odluku Google je reagovao pokretanjem novog sistema koji dopušta web korisnicima da zahtevaju da se određene informacije o njima uklone sa web pretraživača.

google

Donošenje ove odluke je pokrenulo debatu o postojanju balansa između takozvanog “prava da bude zaboravljeno” i “prava da budu informisani” i o slobodi izražavanja.

 

Korisnici će moći da popune formular sa zahtevom za uklanjanje informacija u kome navode URL adrese koje žele da budu uklonjene, ali i lične podatke kako bi se izbegla zloupotreba.

Google potom mora da pokrene proceduru prosuđivanja da li je zahtev opravdan ili ne, za šta su kreirali ekspertski komitet koji će u saradnji sa autoritetima donositi odluku. Google je potvrdio da će zahtev biti odbačen ukoliko procena bude da je informacija od javnog interesa.

One thought on “Google servis za zahtevanje ukidanja spornih sadržaja

Leave a Reply