Internet · Provajderi

Google slavi 10-ti rođendan

Niko nije znao sve odgovore na pitanja na internetu, sve dok se nije pojavio Gugl (Google). U međuvremenu “guglanje” je postalo pojam čak i u rečnicima. Pretraživač Gugl danas slavi svoj deseti rođendan.

Gugl je ostvarenje američkog sna. Sve je počelo pre deset godina u maloj studentskoj sobi, a danas je vrednost te firme na berzi 146 milijardi dolara. To je 20 puta više od vrednosti Dženeral motorsa, ili isto kao Koka-Kola i najveći guglov konkurent u oblasti internet pretraživača Jahu (Yahoo) zajedno.

Dva studenta sa Univerzitea u Stenfordu – Lari Pejdž i Sergej Brin, u to doba sa tek navršenih dvadeset godina, samo oko jedne stvari bili su istog mišljenja: potrebno je pronaći mogućnost filtriranja relevantnih informacija iz nepreglednog mnoštva podataka koje je kružilo internetom. Godine 1997. prijavili su internet domen Google.com, a godinu dana kasnije, 7.9.1998. osnovana je firma i počeo je da radi pretraživač Gugl.

Može li dalje?

Pre godinu i po dana firma je izašla na berzu. Početna cena deonica bila je 85 američkih dolara po komadu. Prošlog novembra ostvarena je najveća vrednost – 740 dolara za deonicu.

Euforiji čini se nema kraja.Ono što je započelo s dvojicom studenata, danas je kompanija koja zapošljava 20.000 ljudi. Ali privredni analitičar Skot Kesler iz agencije “Standard & Poor´s” upozorava da bi Gugl mogao da ima poteškoća upravo zbog svoje veličine.

“Za tako ogromne firme veliki je izazov kako da zadrže stopu rasta. Ljudi se pitaju da li je Gugl suviše moćan? I zaista, vlasti, konkurenti i druge kompanije već su uspeli da blokiraju neke planove Gugla.”

Najpoželjniji poslodavac

Ključ uspeha Gugla uvek je bio u okupljanju najvećih kompjuterskih talenata u svoje redove. Dok Jahu ili Majkrosoft (Microsoft) važe za zastarele, Gugl je “in”. Saradnici smeju na posao da dovode svoje kućne ljubimce ili da se na rolerima voze hodnicima, a radno vreme, za američke pojmove, izuzetno je fleksibilno. Sve je dozvoljeno dok se postižu željeni rezultati. Već godinama Gugl vodi na listi najomiljenijih poslodavaca u Americi.

Ali ključno pitanje jeste: kako da se nastavi s tim munjevitim razvojem? Odgovor je pronađen u formuli: ići na lokalni nivo, ući na tržište lokalnih oglašivača. Pitanje je, međutim, da li će Gugl tu naći načina da zaradi velike pare?

Pre dve godine Gugl je preuzeo video-portal Ju Tjub (You Tube), a prošle godine stranicu socijalne mreže Fejsbuk (Facebook). Novaca za kupovinu firma ima, sada je samo još pitanje, šta sa tim novim akvizicijama.

Danas Gugl slavi 10. rođendan, ali zahtevi su porasli, iato kao i izazovi. Neki smatraju da firma svoj 20. rođendan neće dočekati.

Leave a Reply