Internet

Google slavi 13. rođendan

Kompanija Google danas slavi svok 13. rođendan, a povodom proslave  osmišljen je i čuveni  logo na kom se vidi kako slova koja čine naziv pretraživača nose rođendanske kape i  poređana su oko torte. Tu se nalazi i nekoliko balona, kao i poklona.

Kompaniju Google su u septembru 1998. godine osnovali Larry Page i Sergey Brin sa samo 4 računara i početnih 100.000 dolara koje je osigurao investitor u nadi da će ovaj pretraživač na neki način  promieniti svet. I kako se ispostavilo kasnije, uspeli su u tome.

Google je podstakao i lavinu jednostavnog, ali i genijalnog web dizajna: njihove stranice su jako jednostavno dizajnirane, a opet su veoma privlačne. Zanimljivo je reći da je Google prvi u istoriji Interneta pretraživao pomoću tada jedinstvenog sistema posećenosti korisnika. Dakle, što je neka stranica bila više posećena, to se ona nalazila na oučljivijem mestu na rezultujućim stranicama pretraživanja. Danas, većina velikih Internet pretraživača koristi tu tehniku.

Internet domen Google.com  registrovan je 15. septembra, a službeno se rođendan proslavlja 27. septembra. 13 godina nakon početka rada, kompanija Google je suočena sa sve oštrijim zakonima i sve većom konkurencijom koju čini društvena mreža Facebook.

Leave a Reply