Internet

Google sme da skenira knjige!

Njujorški sud odbacio je dugotrajnu tužbu pisaca – proces je trajao osam godina – u kojoj se tvrdilo da IT div Google digitalno kopira milione knjiga za online knjižaru bez dozvole autora.

Okružni sudija Deni Čin prihvatio je Google-ovu odbranu, prema kojoj je skeniranje više od 20 miliona knjiga, uz omogućavanje pristupa delova tekstova online, u skladu sa zakonskom definicijom pravičnog korišćenja i kako time pomaže u pronalaženju knjiga do kojih čitaoci inače ne bi tako lako došli.

Sud je procenio da skeniranje olakšava pristup knjigama za studente, učitelje, naučnike i širu javnost, a da pritom poštuje autorska prava.

“Digitalizacija knjigama daje novu svrhu i oblik i moglo bi da se očekuje kako će podstaći njihovu prodaju, a ne da je smanji. To je delatnost od koristi za celo društvo”, zaključio je sudija Čin.

google stari i novi logo

Isti sudija je odbacio nagodbu predloženu u januaru 2011. godine, s obrazloženjem kako bi to Google-u “de facto” dalo monopol na masovno kopiranje knjiga, a godinu dana posle dozvolio je zajedničku tužbu.

Tužitelji planiraju da ulože žalbu na presudu. Ali, ako ju viša instanca odbaci, Google će moći da nastavi da neometano skenira i širiti svoju digitalnu knjižaru, piše Reuters.

To je prekretnica u parnici započetoj još 2005. godine tužbom grupe pisaca i izdavača. Da je sud odlučio da su u pravu, Google bi morao da im plati više od tri milijarde američkih dolara, pošto su tražili 750 dolara naknade za svaku skeniranu knjigu.

Projekat digitalizacije počeo je 2004. godine, u saradnji sa nekoliko velikih knjižara, kako bi se digitalizovala postojeća izdanja i ona koja više nisu dostupna.

Izvor: B92

Leave a Reply