google-reader-logo
Internet

Google sprema kiborg projekat

Najnoviji prenosivi uređaji kompanije Google su izgleda tek odskočna daska ka njihovoj glavnoj ambiciji – mikročipu ugrađenom u mozgove korisnika?!

Ipak, Google svoju budućnost ulaže u novu uslugu koja će koristiti informacije o registrovanim korisnicima kako bi automatski predvidela njihove pretraživačke potrebe i prikazala im potrebne podatke. Krajnja ambicija je doslovno ući u glave korisnika te im pomoću mikročipova ugrađenim u mozak direktno slati rezultate.

Ben Gomes, potpredsednik Google-ovog odeljenja za pretraživanje, ispričao je za Independent kako je ova vizija daleko od zlokobnih naučnofantastičnih predviđanja te da su već počeli da koriste slične čipove kako bi pomogli ljudima sa posebnim potrebama da upravljaju svojim kolicima.

google-reader-logo

“Oni primaju samo nekoliko osećaja o smeru u kojem bi kolica trebala da idu, ali od toga do primanja stvarnih reči je dalek put. Moraćemo ovo da uradimo baš u mozgu, kako bismo omogućili što bolju interakciju. Nestrpljivi smo da to ostvarimo, ali još uvek treba da razvijemo delove tehnologije”, rekao je Gomes.

Na putu ovih ambicija stoje osnovne građanske slobode, budući da su se već pojavile tvrdnje da se Google urotio sa američkim vlastima kako bi im “otvorio vrata” ka informacijama koje ima o stotinama miliona njihovih korisnika te im omogućio da prate njihove online aktivnosti.

Kompanija je navodno dozvolila analitičarima Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) da prečešljaju privatne informacije o njenim korisnicima. U takozvanom PRISM programu, otkrivenom u serijalu članaka u Guardianu, Google i niz drugih kompanija iz Silikonske doline navodno su napravili tajni dogovor sa američkim obaveštajcima – da agentima dozvole pristup privatnim podacima korisnika bez sudskog naloga.

Uprkos konstantnom Google-ovom negiranju, optužbe sadržane u dokumentima koje je objavio Edward Snowden izazvale su krizu poverenja u kompaniji, a korisnici interneta traže nove načine da surfaju, a da ne budu praćeni. Izvor: klix.ba

Leave a Reply