Internet

Google “steže kaiš”

Internet kompanija Google planira da zbog usporenog rasta prihoda ostvari uštede smanjenjem troškova i smanjenjem broja novih projekta

“Moramo se ponašati kao da ne znamo što će se dogoditi”, kazao je izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, dodavši da će kompanija srezati projekte koji nisu ispunili očekivanja. Njegov istup poklopio se sa prognozom analitičara Global Equities Researcha da bi Google u ovoj godini trebao da ostvari prihode od 15,71 milijarde dolara, u idućoj u visini 15,23 milijarde dok bi u 2010. njihova vrednost trebala da dostigne 14,57 milijardi dolara.

WSJ objavio je da oglašavanje povezano sa pretraživanjem na internetu još uvek čini 97 posto prihoda Googlea, ali da proizvodi poput Google Checkouta, plaćanja putem interneta, te Google TV Adsa, prodaje oglasnih minuta na tv-stanicama, nisu generisali značajnije prihode.

Prošlog meseca Google je objavio da će krajem novembra obustaviti eksperiment kreiranja virtualnog sveta Lively, u sklopu “određivanja prioriteta za resurse i usmeravanja na ključne poslove pretraživanja, oglašavanja i aplikacija”, a takođe je otkazao eksperimentalnu stranicu za pretraživanje SearchMash.

Jedan od uosnivača Googlea Sergey Brin objavio je i planove značajnog smanjenja broja radnika, za oko 10.000. Google takođe traži mogućnosti novih prihoda, te je tako prošlog meseca počeo sa objavom oglasa na finansijskoj internet lokaciji Google Finance, a uskoro se planira i oglašavanje na servisu Google News.

Leave a Reply