Internet

Google uklanja linkove ka francuskim medijima?

Google je zapretio da će ukloniti francuske medijske sajtove iz rezultata pretraživanja interneta ukoliko Francuska usvoji zakon koji bi primorao pretraživače da plaćaju za prenošenje sadržaja

Google je poslao pisma u nekoliko francuskih ministarstava ovog meseca i naglasio da “ne može da prihvati” takav potez i da će posledica biti ukidanje linkova ka veb sajtovima francuskih medija.

U pismu se navodi da bi opstanak Google bio ugrožen ako bi kompanija morala da plaća medijima zbog prikazivanja linkova koji vode ka njihovim sadržajima.

Kompanija je podsetila da ona svakog meseca doprinosi ostvarenju četiri milijarde “klikova” prema internet stranicama francuskih medija.

Izdavači vodećih francuskih listova prošlog meseca su pozvali vladu da usvoji zakon koji bi obavezao pretraživače interneta, poput Google, da plaćaju za sadržaje, prenosi AFP.

Oni smatraju da bi takvim zakonom bio rešen dugogodišnji spor sa Google, koji ostvaruje velike prihode od reklama na stranicama preko kojih korisnici tragaju za određenim medijskim sadržajima.

Ministar kulture Oreli Filipeti rekla je pred parlamentarnom komisijom ove sedmice da podržava ideju, opisujući je kao “alat čiji se razvoj čini opravdanim”.

Google odeljenje u Francuskoj saopštilo je da bi takav zakon bio štetan za internet, korisnike interneta i informativne veb sajtove koji imaju korist od velikog saobraćaja.

Listovi širom sveta izloženi su sve većem pritisku pošto njihova štampana izdanja beleže sve manje prihode od reklama, dok čitaoci internet izdanja odbijaju da plate za pristup njihovim stranicama, pošto veliki deo sadržaja mogu da nađu besplatno na svetskoj mreži.

Izvor: Srna

Leave a Reply