Internet

Google ulazi na tržište internet telefoniranja

Inetrnet gigant Google se gotovo nesmetano i nezaustavljivo širi on-line biznih područjima. Sa dvotrećinskim udelom u tržištu pretraživača, otkupili su stopostotni paket YouTube-a, “bacili rukavicu” vodećim proizvođačima mobilnih telefona, a nedavno su uz već postojeći Buzz najavili i pokretanje nove socijalne mreže koja bi bila direktna konkurencija Facebooku i Twitteru.

Usluga telefoniranja putem Gmaila je već selektivno dostupna u SAD ali i u drugim državama sveta. Plan Googla je da novim servisom konkuriše Skype-u i to integracijom u postojeći popularni servis i naravno nižim cenama, a pogotovo  za pozive na mobilne i fiksne linije u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Meksiku i Francuskoj. Promotivna ponuda nudi besplatno telefoniranje unutar SAD-a i  prema Kanadi.

Već sada dosta korisnika vidi opciju „Call phone“  na desnoj (ili levoj) strani Gmail interfejsa, unutar prozora za chat. Nakon klika na link dobija se novi vidžet u koji možete ručno da unesete broj telefona ili da pozovete nekog iz imenika.

Među zemljama koje možete zvati nalazi se i Srbija, sa cenama od 9 centi po minutu za razgovore sa fiksnim brojevima, do 25 centi za razgovore prema moblinim mrežama u Srbiji. U startu Google svim korisnicima nudi 10 centi besplatnog probnog kredita.

Za prvih 24 časa od lansiranja ove usluge preko Google Voice servisa ostvareno je preko 1 milion poziva.

Leave a Reply