Internet

Google uvodi glasovno pretraživanje na desktop

Google nastavlja da unapređuje svoj sistem za pretragu kao svoj osnovni proizvod, a zanimljivo je da se deo tehnologija koje su se prvo pojavile u mobilnom svetu sada prelivaju na desktop polje. Tako ćemo uskoro imati i mogućnost da vršimo pretrage na osnovu slike, koju možete iskoristiti sa svog računara ili sa neke web stranice. Google će zatim pokušati da vam pronađe sve relevantne pojmove vezane za tu sliku, identifikovati boje, predmete ili lokaciju .

Za Chrome i Firefox pretraživače, postojaće plugin koji će vam omogućiti da desnim klikom na bilo koju sliku na web-u, automatski uradite pretragu. Zanimljivo je primetiti da je ova funkcionalnost zapravo nasjeđena od Google Goggles Android aplikacije. Sistem pretrage po slikama već funkcioniše i možete ga probati na http://images.google.com/.

Još jedan sistem pretrage koji će doživjeti tranziciju iz mobilnog u desktop svet je glasovna pretraga, koja je bar za početak biti dostupna zamo za engleski jezik. Uskoro ćemo na Google stranicama imati malu sličicu mikrofona i pritiskom na njega moćićemo da izgovorimo pojam koji tražimo, a Google će se zatim potruditi da prepozna izgovoreno i da pronađe detalje o željenom pojmu.

Leave a Reply