Internet

Google uvodi sistem mikro-plaćanja na Internetu

Internet gigant Google planira da tokom sledeće godine razvije sistem mikro-plaćanja od nekoliko centi do nekoliko dolara, koji bi pre svega medijima mogao da posluži kao instrument uz pomoć koga će naplaćivati svoje sadržaje, prenosi danas Evropski novinarski centar sa sedištem u Mastrihtu.

To je objavljeno u dokumentu koji je Google poslao Udruženju novina Amerike, kao odgovor na zahtev da se naplaćuju novinski sadržaji, koje je to udruženje poslalo u nekoliko informatičkih kompanija.

U Guglovom dokumentu nagoveštava se da će sistem mikro uplata biti dopuna za dosadašnji Googleov sistem Google Checkout, koji se smatra brzim i sigurnim načinom kupovine putem interneta.

Google je taj sistem uveo 2006. kao konkurenciju sličnom servisu eBay, vodećeg sistema za internet prodaju. “Predviđeno je u ovoj početnoj fazi planiranja sistema da do sledeće godine u sistem naplate budu uključeni i sadržaji koji su vlasništvo Googlea, ali i oni koji to nisu”, piše u Googleovom dokumentu.

Na zahtev Udruženja odgovorilo je 10 kompanija, uključujući i Microsoft, IBM i Oracle. Međutim, planovi Google a su posebno interesantni upravo zbog deliktanog odnosa između novinske industrije i tog pretraživača.

Leave a Reply