Internet

Google van standarda EU

Nova pravila “Google”-a o zaštiti ličnih podataka uvedena 1. marta nisu u skladu sa evropskim zakonima o privatnosti podataka i treba da se izmene, saopšteno je iz insitucija EU za duženih za zaštitu ličnih podataka.

U zajedničkoj poruci regulatornih tela EU od internet kompanije “Gugl” se traži da obezbedi “jasnije i kompletnije informacije o sakupljenim podacima” i daje osam praktičnih saveta, uz ocenu da “Gugl” treba da “preduzme efikasne i javne mere da se brzo uskladi s tim propisima”.

“Gugl” je od marta objedinio oko 60 svojih propisa o privatnosti u jedan i počeo da koristi kombinovane podatke iz svojih raznih servisa kao što su Jutjub, Dži mejl ili svoje društvene mreže Gugl plus, grupišući informacije iz više servisa koje su ranije bile odvojene.

U maju je u ime Evropske unije francusko regulatorno telo za zaštitu podataka CNIL, zaduženo da analizira nova “Guglova” pravila, navelo da ona nisu u skladu sa zahtevima Evropske direktive o zaštiti podataka. Posle drugog kruga analiza na osnovu novih objašnjenja Gugla, Cnil je danas predstavio nove nalaze.
“Gugl nije pokazao da se angažovao na principima Direktive za internet podatke i slobodu”, rekla je predsednica CNIL-a Izabel Falk Pjeroten novinarima.
“Naša saradnja s Guglom bila je osrednja. Kompanija je odgovorila na naše upitnike, ali na vrlo uopšten i neprecizan način” rekla je Pjerotenova.
“Gugl ne daje dovoljno informacija korisnicima o tome kako obrađuje te lične podatke i ne dozvoljava korisnicima da kontrolišu kombinaciju podataka između njegovih brojnih servisa”, navodi CNIL.

“Gugl” je takođe izričito odbio da odgovori na to koliko maksimalno čuva te podatke, dodaje se.
U poruci američkoj kompaniji, evropska uprava za zaštitu ličnih podataka traži od kompanije da odgovori kako i u kom roku će obelodaniti svoju politiku zaštite ličnih podataka i šta je uradila da odgovori na njihove preporuke.
Kompanija je posle upozorenja evropskih regulatornih tela saopštila da je “uverena” da njena nova pravila o poverljivosti podataka “poštuju” evropski zakon.

“Naša nova politika poverljivosti podatak pokazuje naše stalno angažovanje na zaštiti informacija naših korisnika i stvaranje kvalitetnih poroizvoda. Uvereni smo da naša politika poverljivosti poštuje evropski zakon”, rekao je zvaničnik “Gugla” Piter Flajšer u saopštenju.

Leave a Reply