Internet · Provajderi

Google Wave – novi servis koji kombinuje najbolje od Facebooka, Twittera i Gmaila

Google je na ove nedelje održanoj konferencijiGoogle I/O u San Franciscu predstavio novi servis koji kombinuje osobine i funkcije društvenih mreža sa e-mail servisima budućnosti – Google Wave. Servis je još uvek u razvojnoj fazi i ne zna se kada će tačno biti pokrenut i predstavljen javnosti, a iz Googlea najavljuju da će to biti ove godine.

Najnoviji mashup trebao bi da bude neka vrsta kombinacije chata i e-maila sa slikama, videom i raznim RSS feed-ovima sa weba koje bi u realnom vremenu mogli da razmenjuju povezani korisnici.

Wave je delo dvojice poznatih developera koji stoje iza još jednog Google projekta – Google Mapsa, Larsa i Jensa Rasmussena koji svoj novi projekat opisuju kao nešto što se sastoji od jednakih udela razgovora i dokumenata. Kada nekog uključite u komunikaciju, moći će da mu šaljete  poruke, ubacujete svoje elemente i komentarišete pojedine delove razgovora.

Prema tvvrdnjama tvoraca servisa, na ovaj način trebalo bi da se omogući najkvalitetnija moguća komunikaciju u zajedničkim projektima koji su dislocirani na raznim stranama sveta, što je gotovo idealno za sve razvojne timove i outsourcing kampanje.

Google, naravno, predstavlja projekat kao “najbolju stvar posle samog Google-a”, a već iz predstavljene demo verzije jasno je da je inspiracija pronađena u Gmailu, Twitteru i Facebooku, ali ipak ćemo morati da se strpimo do kraja godine kako bi i sami mogli da se uverimo u njihove tvrdnje.

Leave a Reply