Društvene mreže · Internet

Google za društvenu mrežu Color nudio 200 miliona

Internet portali su došli u posed informacije da je Google nedavno za društvenu mrežu – Color www.color.com, čak pre njenog zvaničnog lansiranja ponudio 200 miliona dolara. Osnivač i njegov tim ponudu su glatko odbili, verujući da mogu zaraditi još više. Društvenu internet mrežu Color pokrenuo je Bill Nguyen, kog je proslavila muzički sajt Lala koju je otkupio Apple.

Color je društvena mreža za deljenje fotografija, a upravo one trebale bi povezivati korisnike. Servis sam zaključuje koje su fotografije zanimljive korisniku i prikazuje mu ih. Slike se prikazuju po lokacijskom ključu, ali uzima se u obzir i ukus pojedinca, do čega se dolazi algoritmom na osnovu ranijih korišćenja mreže. Color je poznat i kao mreža bez privatnosti.

Tokom izrade društvene mreže Color, Google je pratio razvoj Nguyenovog projekta, ali i njegov tim te im je prema nekim izvorima ponudio 200 miliona dolara kako bi postali njegovo vlasništvo. Osnivači su verovali u sebe, a kompaniju očigledno nisu gradili da bi je prodali pre nego što postigne uspeh.

Nguyen je osigurao je 41 milijun dolara za izradu i finansiranje početnog poslovanja, a vrednost kompanije procenjivala se tada na 167 miliona dolara. Google je glatko odbijen! Od kako je Color krenuo sa radom kola su krenula nizbrdo, a tim se ubrzo počeo raspadati. Ubrzo su ga napustili ključni ljudi, Peter Pham i DJ Patila.

Color Demo from Color Labs, Inc. on Vimeo.

Leave a Reply