Internet · Provajderi

Google želi Yahoo!

Jerry Yang koji se prošle godine zaklinjao da će svoj Yahoo tim odvesti do pobede, sada smatra da bi se investitori mogli prikloniti ideji udruživanja sa Microsoft Corp. Deonice Yahoo! Inc. ostvarile su najviši rast nakon što je Microsoft ponudio 44,6 milijardi dolara za drugi po popularnosti internet pretraživač. Kretanje cene deonica pokazuje da investitori nisu neskloni ovakvoj strategiji.

Teško je pogledati u oči deoničarima i tvrditi da to nema smisla“ kaže Robert Doll iz BlackRock Inc. o Microsoftovoj neobvezujućoj ponudi dodavši kako neće biti puno mogućnosti za Yahoo. Microsofotova ponuda od 31 dolara po deonici usledila je samo tri dana nakon što je Yahoo već osmi kvartal zaredom objavio pad profita.

Pre te ponude deonicama se trgovalo po ceni od 19,18 dolara, a porasle su na 28,38 na Nasdaq Stock Market nakon objavljivanja ponude. Microsoftove deonice porasle su 1,1 posto na 30,77 dolara. Drugi ipak smatraju da se možda samo radi o strategiji pomoću koje Yahoo nastoji da navede Microsoft da poveća ponudu.

KONTRAPONUDA

Eric Schmidt izvršni direktor Google-a ponudio je Yangu partnerstvo kako bi se zajedno odbranili od Microsoftove ponude, objavili su danas New York Times i Wall Street Journal citirajući dobro upućene anonimne izvore.

Neki analitičari naglašavaju da osim Googla postoji vrlo malo srodnih kompanija koje bi mogle pokazati interes za Yahoo, dok sam Google verovatno ne bi za to dobio odobrenje regulatora tržišne utakmice. Drugi, pak, smatraju da se možda samo radi o strategiji pomoću koje Yahoo nastoji da navede Microsoft da povisi svoju ponudu, kojom je vrednost te kompanije procenjena na 44,6 milijardi dolara.

ČEKANJE

Prvog februara, Yahoo je objavio da će brzo razmotriti ponudu, ipak, od tada uprava nije javno komentirala ništa. Yang je preuzeo vođstvo kompanije od Terrya Semela prošle godine nakon što je Yahoo počeo ostvarivati gubitke. Semel je u šest godina izgradio Yahoo putem akvizicija i internim razvojem i iako su deonice sedam puta povećale cenu za vreme njegovog vođstva, 2006. su pale 35 posto i investitori su tražili njegovu ostavku.

Microsoftva ponuda stigla je pre nego što se Yang uspeo dokazati na vodećem mestu, smatraju upućeni. Microsoft i Yahoo su istraživali moguće načine saradnje 2006. i početkom 2007. , ali je Yahoo tada odbio ideju o preuzimanju.

Prodaja Yahoo-a se povećala sa 20 miliona dolara 1996. na više od milijardu dolara 2000. Zahvaljujući rastu prometa na internetu, porasli su i prihodi od oglašavanja. Krajem prošle godine tržišni udeo Google u SAD-u porastao je na 56 posto sa 53 posto, dok je udelo Yahoo-a pao sa 20 na 18 posto. Bivši zapoleni Yahoo-a poput Briana Steela i Ellen Siminof smatraju da će Yang prihvatiti Microsoftovu ponudu “naprosto zato jer je predobra da bi je odbio“. (SEEbiz)

Leave a Reply