Internet

Gospodari Interneta – promena u upravljanju

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), u saradnji sa Centrom za promociju nauke, organizuje panel diskusiju na temu “Gospodari Interneta – promena u upravljanju”. Skup se održava u četvrtak, 10. aprila, u 11.00 časova u Centru za promociju nauke, sala na 2. spratu, Knez Mihailova 5, Beograd, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Povod za ovaj događaj je odluka NTIA – Nacionalna administracija za telekomunikacije i informacije (agencija Ministarstva trgovine SAD) iz marta da započne ključnu fazu globalizacije u upravljanju Internetom, u kojoj on prestaje da bude pod kontrolom SAD. Tim povodom ICANN (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) je pokrenuo globalni proces konsultacija o tome kako novi „multistejkholderski“ sistem upravljanja Internetom treba da izgleda. RNIDS je aktivno uključen u rad ICANN-a i u okviru svojih aktivnosti podstiče domaću internet zajednicu da se uključi u ovaj globalni konsultativni proces.

GospodariInterneta

Moderator panela je Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u RNIDS-u. U diskusiji učestvuju: Danko Jevtović, direktor RNIDS-a, Vladimir Radunović, koordinator edukativnih i trening programa e-Diplomatije u “Diplo fondaciji”, Milan Janković, direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Marko Đorđević, programer i aktivista srpskog ogranka organizacije Internet Society (ISOC)

One thought on “Gospodari Interneta – promena u upravljanju

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis RNIDS-u:

  REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE (RNIDS)
  Beograd, Žorža Klemansoa 18a/I

  “Gospodari Interneta – promena u upravljanju”

  Postovane dame i gospodo,

  Lepo je sto RNIDS, u saradnji sa CPN, organizuje panel diskusiju na temu “Gospodari Interneta – promena u upravljanju”, posto na prethodnoj “naucnoj” tribini CPN-a – “Evolucija interneta: Šta nas čeka?” (http://elementarium.cpn.rs/u-centru/evolucija-interneta/?lang=lat) nije izgleda ni pomenuto aktuelna pitanja globalnog viseakterskog upravljanja Internetom, niti najava NTIA – “NTIA Announces Intent to Transition Key Internet Domain Name Functions” (03/14/2014).

  Ako SAD stvarno prestanu da upravljaju Internetom, onda tu funkciju, prirodno i logicno, moze da preuzme jedino Medjunarodni savez za telekomunikacije (ITU).

  Steta sto na ovom panelu nece ucestvovati i dr Jovan Kurbalija, odlican poznavalasc upravljanja Internetom, koji je 20. marta o. g. poslao mojoj malenkosti poruku sledece sadrzine:

  “Hvala sto ste nas podsetili na NETmundial. Ovo je izuzetno znacajan svetski skup na kome bi trebalo da budu usvojeni principi i osnove za buduce upravljanje Internet-om. Svakako bi bilo dobro da domaca naucna i ICT-zajednica informise javnost o NETmundial-u.

  Mozete racunati na moju pomoc buduci da ucestvujem u pripremi zavrsnog dokumenta kao clan ‘NETmundial High Level Committee’.”

Leave a Reply