Internet

Građanske inicijative analizirale prijave učenika na sajtu www.popravni.rs

Najviše osnovaca, srednjoškolaca i studenata, posetilaca sajta „Bolja škola, bolji faks“, žali se na kvalitet nastave u obrazovnim ustanovama i na diskriminaciju. Na sajtu www.popravni.rs građani već više od godinu dana imaju mogućnost da prijave sve probleme vezane za obrazovanje. Web aplikaciju „Bolja škola, bolji faks“ su prošle godine pokrenule Građanske inicijative, koje se temom obrazovanja bave više od 15 godina.

Čak dve trećine pristiglih prijava upućenih iz svih krajeva zemlje odnose se na probleme u srednjem obrazovanju, 22 odsto građana prijavilo je problem u osnovnim školama, 13 odsto na fakultetima, dok su primedbe na rad predškolskih ustanova najređe.

popravni.rs

Najveći problem za posetioce sajta www.popravni.rs predstavlja kvalitet nastave. Čak 40,5 odsto žalbi odnosi se na kvalitet obrazovnog procesa, a dve trećine tih primedbi upućeno je na rad nastavnog osoblja. Sa diskriminacijom po različitim osnovama suočava se 24 odsto građana. Ovaj problem prijavili su pripadnici manjina, roditelji dece sa smetnjama u razvoju, učenici, ali i samo nastavno osoblje. Na diskriminišuće odredbe propozicija takmičenja prema mestu boravka žale se i roditelji talentovane dece.

Na omalovažavanje, vređanje, povišen ton, neprimeren rečnik, psihički pritisak i druge oblike nasilja požalilo se 13 odsto učenika, dok se svaki deseti posetilac sajta suočava sa nekim vidom korupcije. Takođe, pristigle su i prijave na nesavesno vođenje obrazovnih institucija, ali i na nastavnike kod kojih je ocena uslovljena odlaskom na izlet, kupovinom knjige ili privatnim časovima. Pritužbe na korupciju pristigle su i na rad studentskog parlamenta koji ne dostavlja izveštaje o utrošenim sredstvima. U kompetenciju nastavnog osoblja sumnja sedam odsto posetilaca sajta.

Sa problemima vezanim za infrastrukturu susreće se 3,5 odsto učenika. Zapuštene, oronule škole bez osnovnih uslova za rad su najčešće prijavljivani problemi u ovoj oblasti.

Građanske inicijative su nakon analiziranih rezultata odlučile da pokrenu dodatnu promociju web aplikacije „Bolja škola, bolji faks“ u školama i fakultetima širom Srbije, u cilju ohrabrivanja svih učesnika obrazovnog procesa da mapiraju i prijave probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Građanske inicijative smatraju da je uklanjanje ovih nedostataka moguće samo kroz zajedničko delovanje i uključivanje svih aktera obrazovnog procesa, koji bi se aktivno zalagali za sveobuhvatnu obrazovnu reformu.

Leave a Reply